Savetovalište "Entera": Najmlađi internet zavisnik ima tri godine

Internet zavisnost je najnovija vrsta nehemijske zavisnosti koja nije izazvana delovanjem neke hemijske supstance, ali u Srbiji nema sistemskog praćenja broja ljudi sa tom vrstom problema, rekla je na tribini koju su u Obrazovnom centru kraljevačke Poliklinike organizovali udruženje Pozitivna omladina i Dom zdravlja, Ružica Madžarević, psiholog beogradskog savetovališta "Entera".

Prema njenim rečima, postoje procene da se oko 15 procenata od ukupnog broja onih koji koriste internet mogu smatrati internet-zavisnicima.

Ako najveći deo svog vremena i više od 30 odsto slobodnog vremena provodite na internetu,rekla je Madžarević, to se može smatrati problematičnim.

To znači, dodala je ona, da ako imate četiri sata slobodnog vremena i sva četiri provedete surfujući, neophodno je preispitivanje organizacije vašeg dana.

Prema rečima Ružice Madžarević, u savetovalištu "Entera" problem zavisnosti rešavaju najčešće kroz tretmane sa decom koja su šesti ili sedmi razred odnovne škole, odnosno u uzrastu od 11 do 12 godina.

Ona je dodala da roditelji zovu i zbog mlađe dece i navela primer trogodišnjaka koji je vrištao kad god ga odvoje od kompjutera.

Gornja granica starosti internet zavisnika je 40 godina, kaže Madžarević i navodi da su na konsultacije dolazili i oni stariji od 60.

Ipak, najčešći internet zavisnici, prema statistici koju poseduju u "Enteri" jesu učenici završnih razerada osnovne škole i učenici srednjih škola.

Defektološko savetovalište "Entera" osnovano je 2006. godine i prva je ustanova u Srbiji koja je počela da se bavi lečenjem internet zavisnosti.

Lečenje internet zavisnosti, dodala je Madžarević, suštinski se ne razlikuje od lečenja alkoholizma, narkomanije ili patološkog kockanja, a iako postoje određena opšta pravila, svaki tretman tokom psihoterapije se posebno prilagođava pojedincu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još