Završen 11. Motovun filmski festival

MOTOVUN, 31. jula 2009. (Beta) - Glavnu nagradu u petak završenog 11. filmskog festivala u istarskom gradiću Motovunu dobio je film "Akvarijum" (Fish tank) britanske režiserke Andree Arnold (Andrea Arnold), prenosi agencija Hina.

Pored nagrade "Propeler Motovuna", koja se dodeljuje najboljem filmu u glavnom programu, "Akvarijum" je dobio i nagradu FIPRESCI udruženja filmskih kritičara.

Nagradu "Od A do A" uvedenu s ciljem da se pomogne filmovima nastalim na potezu "Od Albanije do Austrije" da probiju nacionalne granice, dobio je film "Bjuik Rivijera" (Buick Riviera) hrvatskog režisera Gorana Rušinovića. Ovu nagradu je dodelio žiri u sastavu Jurica Pavičić i Igor Mirković iz Hrvatske, Srđan Karanović iz Srbije, Midhat Ajanović iz BiH i Simon Popek iz Slovenije.

Nagradu "Motovun online" za najbolji film do 15 minuta, koju dodeljuje žiri mladih hrvatskih filmskih profesionalaca, pripala je švedskom filmu "Sađenje poljubaca" (Planting Kišes) režisera Ivice Zubaka.

Međunarodni žiri u sastavu Jana Puskala, Ahmed Burić i Zvonimir Jurić odlučio je da "Propeler Motovuna" dodeli filmu "Akvarijum" zbog "suptilnog načina na koji prikazuje ljude s društvenih margina".

U glavnom programu pored filma "Akvarijum" prikazani su pobednik kanskog festivala "Bela traka" Mihaela Hanekea (Mićael), dva filma iz Srbije - "Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića i "Doviđena, kako ste?" Borisa Mitića i drugi.

Pogledajte još