Dačić i Tači sa Eštonovom popodne u Briselu

Foto: Beta-AP

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je uoči večerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine da je sada najvažnije do kraja sprovesti Briselski sporazum.

"Postignut je napredak, ali ima još otvorenih pitanja"
rekla je Kocijančič novinarima, dodajući da će o tim pitanjima biti reči tokom susreta predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija na radnoj večeri kod Ešton.

Kocijančič nije želela da komentariše najavljene vanredne izbore u Srbiji, konstatujući da je to unutrašnje pitanje koje ne bi trebalo da utiče na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Obe strane su iskazale privrženost dijalogu i očekujemo da se toga pridržavaju bez obzira ko je na vlasti u Beogradu i u Prištini”"
, rekla je ona.

21. runda dijaloga Beograda i Prištine

Današnja, 21. runda dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da počne u 17 sati. Dijalog počinje odvojenim sastancima Dačiha i Tačija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a potom je planirana zajednička radna večera.

Kako je rečeno agenciji Beta u sedištu EU, teme će biti "otvorena pitanja u primeni dogovora" postignutih sporazumom Beograd-Pristina i "nastavak dijaloga" mogućim drugim temama.

U Brisel sa Dačićem putuje i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Kako je Dačić ranije najavio, tokom ove runde dijaloga biće reči o otvorenim pitanjima vezanim za pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština.

Ovo je prva runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u ovoj godini, a dvadeset prva otkako je dijalog počeo.

Ešton će popodne najpre imati odvojene sastanke sa predstavnicima Beograda i Prištine, a zatim će razgovori biti nastavljeni na zajedničkoj radnoj večeri u njenom kabinetu, rečeno je Tanjugu u sedištu EU.

Vučić je juče, posle sednice predsedništva SNS, najavio da putuje sa Dačićem u Brisel.

Pogledajte još