Američka Prevara (Ameican Hustle)

U zamršenim odnosima, Irvinova nepredvidiva žena mogla bi da bude osoba koja će povući konce i sve srušiti. Američka prevara je film koji je definicija svog žanra, baziran na sirovim emocijama i ulozima na život i smrt..

Režija:
Dejvid O. Rasel
Scenario Erik Singer, Dejvid O. Rasel
Uloge: Dženifer Lorens, Ejmi Adams, Kristijan Bejl, Robert DeNiro, Bredli Kuper, Džeremi Raner
Start: 06. februar
Žanr: Krimi Drama

EJMI ADAMS (Sidni Proser) je američka glumica, četiri puta nominovana za Oskara. Nedavno smo imali priliku da je vidimo u filmu Zaka Snajdera, Čovek od čelika (Supermen), u ulozi čuvene Lusi Lejn. Glumila je u filmovima Povratak u igru, Medved Jogi, Džuli i Džulija, Uhvati me ako možeš itd. Uskoro ćemo je gledati u ostvarenjuOna, reditelja Spajka Džounsa, u kom igra uz kolegu Hoakina Feniksa. Za film Američka prevara nominovana je za Zlatni Globus kao najbolja glumica, u kategoriji mjuzikl ili komedija.

KRISTIJAN BEJL (Irving Rosenfeld)je rođen u Velsu, a odrasatao je u Engleskoj i Americi. Prvu značajnu ulogu dobio je u filmu Stivena Spilberga,Carstvo Sunca. Igrao je u filmovima:Henri V, The Portrait of a Lady, The Secret Agent, Metroland, Velvet Goldmine, All the Little Animals, AmeričkiPsiho, Laurel Canyon, The Machinist, Batmen Počinje, The New World, Prestiž, Harsh Times, Rescue Dawn, 3:10 to Yuma, I’m Not There, Mračnivitez, Usponmračnogviteza.

BREDLI KUPER (Riči DiMaso) je, nakon višegodišnjeg iskustva u pozorištu, na televiziji i filmu, postaojedan od najpopularnijih i najtraženijih glumaca današnjice. Nominovan je za Oskara. Veliku popularnost stekao u filmu Mamurluk u Vegasu, a kasnije i u nastavcima ove urnebesne komedije.U karijeri je sarađivao sa mnogimglumcima, među kojima su Robert De Niro, Rajan Gosling, Ed Helms, Ema Stoun i dr.

DŽENIFER LORENS (Roselin)je mlada glumica prirodnog talenta, koja, sa svojih dvadeset i tri godine,već ima osvojenog Oskara za glavnu žensku ulogu. Dobitnica je i Zlatnog globusa. U filmu Američka prevaraponovose susreće sa rediteljem Dejvidom O. Raselom, kao i kolegama Bredlijem Kuperom i Robertom De Nirom.

DEJVID O. RASEL(reditelj) je tri puta nominovan za Oskara. Njegov poslednji film U dobru i zlu dobio je osam nominacija za Oskara, kao i jedan osvojen za glavnu žensku ulogu. Veliki uspeh postigao je sa filmom iz 2010. godine The Fighter.Režirao je i filmove:I Heart Huckabees (2004), Three Kings (1999), Flirting with Disaster (1996) and Spanking the Monkey (1994).

O PRODUKCIJI:
Proslavljeni reditelj Dejvid O. Rasel, koji je do sada tri puta nominovan za Oskara, osvrnuo se usvom najnovijem ostvarenju, naljubavnu odnos između poslovnih partnera srodnih duša, Irvinga iSidni.

“Ljubavnavezakoja sejavljaizmeđu ovo dvoje,daje im posebnu moć. Svako ko je ikada bio zaljubljen može to i da potvrdi,“ rekao je reditelj i dodao:„Početak filma prati njihovo zaljubljivanje i potpuni zanos.A gledaocima će se svideti njihova strast za životom. Međutim, kada im nevolja zakuca na vrata, oni će, kako bi opstali, morati da menjaju dotadašnji način života. I pitanje je, šta se onda dešava sa njihovom ljubavlju.”

Film je inspirisan Abskam skandalom, u kom su se FBI agenti udružili sa čovekom koji se bavio ilegalnim radnjama, kako bi uhvatili kongresmene u primanju mita.

Kompleksni likovi privukli su i vrhunske glumce, da ponovo sarađuju sa rediteljem Dejvidom O. Raselom.Centralna ličnost filma“Američka prevara“ jeIrvingRosenfild koji ima sposobnost da očara ljude, da ih natera da poveruju u stvari. On je sitni prevarant koji, kada upozna Sidni, vidi priliku da promeni svoj život. Ona ga očarava svojim zanosnim načinom ponašanja. Oni postaju poslovni partneri, ali i ljubavnici i njihov posao počinje da cveta. Međutim, kada ih FBI agent Riči DiMaso (Bredli Kuper) uhvati u prevari, prinuđeni su da rade za njega, kako bi uhvatili visoke zvaničnike u korupciji. Riči ubrzo postaje opčinjen njihovim glamuroznim okruženjem i u ovome vidi šansu da živi na način, koji je uvek želeo.

“Volim da radimsaDejvidom. Ako mu verujete, on će vam otkriti neverovatne stvari. Sa njim,likovi i filmovi postaju mnogo smisleniji i bogatiji,“ rekao je glumac Bredli Kuper o radu sa rediteljem Dejvidom O. Raselom.A o svom liku, FBI agentu kaže:“Riči se oseća kao da je proćerdao vreme i želi da njegov život bude mnogo uzbudljiviji. Počinje da se oblači po poslednjoj modi, jer želi da bude cool.”

Autori filma se slažu da je Kristijan Bejl odigrao lik onako, kako su ga scenaristi opisali na papiru. On se ponovo susreće sa istim rediteljem, kako bi, ovaj put, odigrao prevaranta, ali i romantika.Producent filma Ričard Sakl o njegovoj ulozi kaže:“Veoma je originalan. Kao da se zaista nalazite u sedamdesetim. Način na koji on gleda, kako se ponaša, Bejl je potpuno uneo duh Bronksa. Doneo je i komiku sa sobom, kao i šarm, ali i ranjivost. Kada ulazi u prostoriju, iako znate da je to Kristijan Bejl, imate osećaj da je to praviIrving Rosenfild. Od krivi i mesa.“
Glumica Ejmi Adams, u filmu igra njegovu ljubavnicu i poslovnog partnera Sidni. Zadivljena je glumomsvog kolege Kristijana Bejla i o njegovom predstavljanju lika kaže, da je skoro nemoguće, a da se ne identifikujete sa tim čovekom.“Nisamsrelašarmantnijeg lika nego što je Irving koga igra Kristijan.“O svom liku proslavljena glumica dodaje: „Ona misli da je našla ljubav svog života. Ne posmatra Irvinga kao prevaranta. U početku filma, vidimo kako ona nije zadovoljna svojim životom kao i time ko je i šta je. Kako bi rešila svoje nezadovoljstvo počinje da izmišlja svet prema sebi i da u takvom svetu projektuje svoje fantazije.“Sidni pronalazi čoveka koji je opčinjen njenom inteligencijom, međutim kada se njegovo divljenje umanji, tada nastaje konflikt.

Sporedna ženska uloga poverena je oskarovki Dženifer Lorens, kojoj ovo nije prvi angažman od strane reditelja Rasela. Ona igra Irvingovu ženu Roselin, domaćicu koja je poprilično otuđenu od društva i koja je potpuno drugačija od njegove ljubavnice.One se razlikuju i po stilu i po ponašanju.„Vrlo je nestabilna. Ili je izrazito vesela ili je lošeg raspoloženja”, ovako Dženifer Lorens opisuje svoj lik dodajući:

”Ona se tolikoplašisamoće, da radijepristajeda živi u nesrećnombraku.”Ona je prava devojka sa Long Ajlenda. Drečavi crveni nokti, leopard print i ogromna kosa. „Zamislila sam je kao nekog ko nikada ne izlazi, samo čita časopise i kupuje krpice i misli da izgleda kao sa naslovne strane, a u stvari nema ni malo ukusa.”

Radnja filma smeštena je u sedamdesete godine prošlog veka, a direktor fotografije Linus Sandgren želeo je da eksperimentiše sa bojama koje bi najbolje dočarale sjaj tog perioda.Na njegovoj paleti najviše je dominirala zlatna boja.Kako je današnji svet jednobojan, bio je presrećan kada je reditelj rekao da želi film pun boja.

Kostimograf Majkl Vilkinson imao je priliku da kroz ovaj film izrazi prepoznatljiv dizajn te decenije.„On je kreirao za svaku ličnost ono što im najbolje pristaje i što ih najbolje izražava“, rekao je reditelj Rasel.

Zanimljiv deo posla imala je i producent dizajna Džudi Beker, koja je i pre sarađivala sa rediteljem. Ono što ju je najviše inspirisalo jeste da se film odigrava u različitimdomovima u Njujorku. “Sve je baziranonarealnosti i našimistraživanjima. Ali mi smomalopreteralisa zidovima preko kojih je folija, različitim dezenima, nameštajem iz Pejs kolekcije. Nije baš za upotrebu, ali je praznik za oči,” rekla je Džudi.
U toku celokupnog snimanja reditelj filma nalazio se iza kamera, ponekad menjajući scenario u hodu, kao i kadrove, kako bi najbolje izrazio predviđene scene. Uvek uz glumce, ekipa filma napominje, kako je Dejvid imao želju da njegovi likovi budu puni topline, dopadljivi, zabavni i seksi. Cilj mu je bio da od sveta, koji je pun laži i istine, prijateljstva i prevara, dobrih i loših ljudi, napravi likove za koje ćemo se vezati, a možda sa njima i identifikovati.

Reditelj se nada da će publika zavoleti ove likove bez obzira na njihove grehe. “Nadam se daćepublikauživati. A najvećikompliment mi bi bio da publikakažekakosuim se zaistasvideliovilikovi”, rekao je Dejvid O. Rasel.

Film Američkaprevaratrajedvačasa i sedamnaestminuta, a od 06.februara je nasvimbioskopskimrepertoarima.