Milan Kamponeski: Svi osim SNS-a i SPS-a su svoje šanse prokockali

Zašto su ovi izbori uopšte raspisani?

Raspisani su iz dva razloga. Raspisao ih je SNS kako bi snažnom parlamentarnom većinom mogli da učvrste vlast da ne bi mogli da ih ucenjuju PUPS i ostali, a drugi je kako bi podržali priču beogradskih izbora. Oni su oduvek bili slabo pozicionirani u Beogradu pa im je potrebna podrška parlamentarnih, pomoć republičkog uspeha.

Šta to znači za grad, za Đilasa, za DS?

Naprednjaci će iskoristiti prednost i definitivno će biti glavni pregovarači čak i ako ne uzmu sami gradsku vlast.

Što se DS-a i Đilasa tiče, ako ne ostvare pristojan rezultat, a najverovatnije neće, to znači dalje probleme unutar stranke i dalje rasipanje demokratske priče. Time naprednjaci direktno uništavaju svoju opoziciju što je u neku ruku i dobro. Srbiji je potrebna jedna nova, zdrava, opcija sa te leve strane, koja bi postala prava opozicija naprednjacima.

Da li te je iznenadila informacija da Vuk Drašković želi da uđe u koaliciju?

Više nema izenađenja. U Srbiji postoji samo jedna politika. To je ona za koju se zalagala deklarativno DS I LDP, ali je oni nisu sprovodili u delo, kao što je nije sprovodio ni SPO, niti ostali koji su se deklarisali kao proevropska opcija. Naprednjaci su došli na vlast i sprovode tu politiku za koju su se svi deklarativno zalagali. Sem Đinđića to niko nije sprovodio stvarno. Svi su sada na bukvalno identičnom putu. Sve kombinacije su sada prihvatljive. Jedina opozicija sada je DSS, ali oni nisu tema.

Veruješ da će SNS uzeti vlast?

To je neminovnost. Trenutno u Srbiji stvarno ne postoji nikakva druga opcija. Postoji SPS koji je u vlasti sa njima, koji će biti u vlasti sa njima... Ostali jednostavno nisu više opcija. Oni su svoje šanse prokockali i dozvolili naprednjacima da sprovode njihovu politiku.

Da li je to dobro za Srbiju?

Za Srbiju je sjajno to što je SNS rešio da sprovodi zdravorazumsku, proevropsku politiku reforme i borba protiv kriminala. Loša strana je što svaki izostanak opozicije, a naprednjaci je sada nemaju, vodi pre ili kasnije u diktaturu, a onda ćemo biti u još većem problemu nego što smo sada. Jedino me teši što taj proevropski put neće dozvoliti da skrenemo u diktature kao u vreme Slobodana Miloševića ili Borisa Tadića.

Šta misliš da je najbitnije sa čime će se vlast nakon izbora suočavati?

Socijalni nemiri i bunt. Ova vlada je rešila dobrim delom ogromne probleme - Kosovo, približavanje EU i probleme protiv organizovanog kriminala. Trenutna vlada, koja će verovatno biti i buduća vlada, nije bila jasna u načinu rešavanja socijalnog i društvenog stanja u Srbiji što se tiče unutrašnje politike. Ako ne budu čvrsti imaćemo veliku bedu. Sa druge strane, ako budu radili populistički, onda će se to odraziti negativno na Srbiju - vratićemo se na početak jer bi time obrisali sve što su radili do sada. Čekaju ih pravi pravcati problemi i mislim da je to zašto su se odlučili za izbore gde bi dobili još jedan četvorogodišnji mandat gde bi izgurali ili se bar potrudili da izguraju celu tu priču.

Poslušajte ceo intervju:

Pogledajte još