Ljajić: Napredak u potrazi za haškim beguncima

BEOGRAD, 1. avgusta 2009. (Beta) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je u poslednjih godinu dana postignut značajan pomak u potrazi za obojicom preostalih haških optuženika, ali da je hapšenje Ratka Mladića apsolutni prioritet.

"U poslednjem periodu broj informacija, obim saznanja koje imamo i za Ratka Mladića i za Gorana Hadžića daleko je veći, nego što je to bio slučaj ranije", rekao je Ljajić agenciji Beta, ali nije mogao da navede nove detalje kojima se raspolaže.

On je rekao da je skrivanje Ratka Mladića do proleća 2006. godine rekonstruisano do detalja, kao i da je poznato kako je organizovano bekstvo Gorana Hadžića, ali da nema dokaza neophodnih da se pokrene postupak protiv određenih osoba koje su u tome učestvovale.

Ljajić je ocenio da je dobra svaka diplomatska aktivnost u pokušaju da Holandija promeni svoj stav i odblokira proces evropskog pridruživanja Srbije, ali je dodao da su "sve snage usmerene na to da Mladić bude pronađen", jer je to jedini uslov za takvu odluku Holandije.

Pogledajte još