Vođe sindikata zarađuju i po 2.000 evra

U Srbiji ima 24.000 sindikata. Za osnivanje ovakve organizacije potrebno je okupiti desetak članova i 4.000 dinara, koliko košta registracija. S druge strane, dodatak na osnovnu platu do 30 odsto, službeno vozilo i 45.000 dinara za svako članstvo u upravnim i nadzornim odborima institucija i kompanija, sekretarica neke su od najvidljivijih privilegija.

Mnoge firme izdvajaju i sredstva za rad sindikata - „Kolubara“, recimo, istoimenom sindikatu daje 0,35 odsto od ukupne zarade svih članova. Na parkingu ovog sindikata koji ima kancelarije u centru Lazarevcu, ali i u Beogradu, nalazi se dvadesetak vozila marke „škoda fabija“, „škoda oktavija“ i „punto“.

Njihovi članovi po kolektivnom ugovoru imaju i pravo na uvećanje osnovne zarade od 15 do 30 odsto.

Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da rukovodilac sindikata ne može po zakonu dobiti otkaz dve godine.

45.000 dinara za svako članstvo u upravnim i nadzornim odborima

24.000 sindikata ima u Srbiji

4.000 dinara i 10 zaposlenih jepotrebno za osnivanje sindikata

15-30% sindikalni dodatak na osnovnu platu

"Zaštićen si čak i ako ne radiš ništa. Čim osnuješ sindikat, od poslodavca imaš pravo da tražiš prostor i službeni automobil. Gotovo svaki predsednik sindikata obavlja i funkciju člana različitih upravnih ili nadzornog odbora. Po tom osnovu, na osnovnu zaradu od oko 100.000 dinara mesečno dobijaju po dodatnih 45.000 dinara", kaže Rajić, koji priznaje da je i sam član UO PIO fonda.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, navodi da ne prima ni dinar iz sindikata. Kako kaže, kao poslanik je na budžetu Skupštine, gde je prethodni mesec dobila 75.000 dinara, plus 30.000 dinara na ime poslaničkog dodatka.

Ona navodi da je ovaj sindikat podneo inicijativu premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću da novim zakonom o radu ukinu plaćanje članstva sindikalaca u Socijalnoekonomskom savetu i nadzornim i upravnim odborima institucija i preduzeća. Savićeva je, između ostalih, aludirala na Branislava Čanka, predsednik UGS “Nezavisnost” i Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza Samostalnih sindikata Srbije. Orbović, koji je nekad bio član NO „Galenike“, danas je u PIO fondu, dok je Čanak član odbora u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Lider UGS “Nezavisnost” Branislav Čanak nije nam se javljao na telefon. On je sredinom prošle godine izjavio da mesečno prima platu u visini dve prosečne plate u republici, te da je njegovu zaradu odredio kongres sindikata od 500 ljudi i da je svakog dana kontroliše 100 ljudi”. Informacije o privilegijama nije dao ni Ljubisav Orbović. On nam je poručio da govoriti o privilegijama nije korektno u momentu kada se sindikati ujedinjuju protiv izmena Zakona o radu.

Koriste službeni automobil

Rukovodioci sindikata, pored mobilnog telefona, uglavnom imaju i službeno vozilo. Skoro svi će, međutim, reći da ovakva vozilo koriste za potrebe sindikata, a ne za lične potrebe i aktivnosti. Prema nacrtu izmena Zakona o radu, koji je prošle nedelje povučen iz procedure, predviđeno je ukidanje privilegija za vođe sindikata. Članarinu za sindikate poslodavci više ne bi morali plaćati paralelno sa platom. To bi automatski smanjilo prihode sindikata, njihovu snagu, ali i fond za zarade rukovodilaca.

Izvor: Blic

Foto: Medija Centar

Pogledajte još