Tajland: Istrošene robove bacaju u more

"Kažu da onima koji probaju da pobegnu polome ruke i noge, ili ih prosto ubiju", priča mladi Mjanmarac Ken.

On je nakon tri godine ropskog rada uspeo da pobegne. Ken je skočio u more i plivao šest sati, dok ga vlasnici jedne jahte nisu izvukli iz vode. Pošto ga je bilo sramota da se kući vrati praznih ruku, ponovo se pogodio za posao u fabrici, i ponovo završio na brodu. Odakle ga je spasla policijska racija. On se sada nalazi u državnom centru za ilegalne imigrante i čeka deportovanje.

Vlasnici i kapetani brodova se angažuju posrednike, koji se služe svakojakim prevarama kako bi mlade muškarce iz susednih zemalja namamili na ropski posao. Najčešće im nude dobro plaćen posao u fabrici, a kada ilegalno uđu u susedni Tajland, za čas se bez dokumenata nađu na pučini. Sve što zarade odlazi na otplatu velikog i njima nepoznatog duga posrednicima koji su ih prokrijumčarili u zemlju.

Policijske racije su uglavnom površne i retko daju rezultate. Fil Robertson iz grupacije Hjuman rajts voč, autor izveštaja za Međunarodnu oganizaciju za migracije, tvrdi da se ropski rad na ribarskim plovilima koristi “sistematski”, “masovno” i vrlo surovo.

"Najveći problem je taj što ljude koji ne mogu da rade ili nisu od koristi ubijaju i bacaju u more. To se događa dovoljno često da bi pokrenulo ozbiljna pitanja o bezakonju u ovoj industriji", objašnjava Robertson.

Jedan od razloga ovakvog stanja verovatno je i taj što se posada za ribarske brodove teško nalazi, te Tajlanđanima u proseku nedostaje oko 50.000 ljudi. Jedan od kapetana u luci Čonburi tvrdi da je očajan.

"Tajlandski način ribarenja je težak, pa neke ljude moramo silom da dovedemo na brod", kaže on.

Vlasnici i kapetani tajlandskih ribarskih brodova stoga se najviše plaše eventualnog ekonomskog uspona susednih zemalja - samo to bi moglo učiniti da naizgled neiscrpni izvor mladih ljudi željnih bilo kakve zarade konačno presuši.

Izvor: Blic

Foto: Wikitravel

Pogledajte još