Pažljivo vozite: Poledica na putevima

Na području Srbije padavina trenutno nema, ali vozači moraju obratiti pažnju na poledicu koja je prisutna gotovo na svim putnim pravcima posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima.

Prema prognozi meteorologa, tokom dana će duvati slab do umeren vetar, a u večernjim časovima moguća je i pojava snega.

Na putevima prvog prioriteta vozače očekuju uglavnom mokri kolovozi, dok na putevima drugog i trećeg prioriteta, preko planinskih prevoja i u višim predelima treba računati na raskvašen i ugažen sneg.

Kako je saopštilo jutros Javno preduzeće "Putevi Srbije", snega do pet centimetara ima mestimično u raskvašenom stanju na teritoriji Valjeva, Novog Pazara, Zaječara, Užica, Ivanjice, Vranja, Niša, Kolubare, Kruševca i Čačka.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i ukazuje da je zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće stvaranje poledice.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu, posipaju krizne deonice, jer na mnogim putnim pravcima ima leda, dok na pojedinim putnim pravcima ima odrona.

Snega do pet centimetara ima na kolovozu na prilazu graničnom prelazu granica PZP Zaječar - Pirot.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču i Divčibarama su prohodni, ugaženog snega ima do pet centimetara i obavezna je zimska oprema, navedeno je u saopštenju.

Vozačima se savetuje da bez kompletne zimske opreme ne kreću na put i da poštuju saobraćajne propise.

Iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije" upozoravaju vozače na moguće odrone koji su i pored redovnog čišćenja i uklanjanja sa kolovoza česti i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji.

Odroni su najučestaliji na području Paraćina, Zaječara, Požarevca, Majdanpeka, Žagubice, Golupca, Negotina, Ivanjice, Vranja, Novog Pazara.

Posebno treba voziti oprezno kroz klisure i stenske useke duž Djerdapske i Ibarske magistrale, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru.

Prema informacijama Uprave Granične policije, na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila su oko 30 minuta.

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirana je 61 saobraćajna nezgoda, u kojima je 16 lica teže i lakše povređeno.

U Beogradu su evidentirane 33 nezgode u kojima je sedam lica povređeno.

Izvor: B92

Pogledajte još