Danas je Dan zaštite podataka o ličnosti

Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava se 28. januara jer je na taj dan 1981. godine potpisan prvi obavezujući medjunarodni dokument o zaštiti podataka o ličnosti - Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka.

Tim povodom, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti će održati konferenciju za novinare.

Šabić je ranije rekao Tanjugu da je, zbog poboljšanja stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti, neophodno unaprediti normativni sistem, ojačati institucije i promeniti mentalitet građana.

On je ocenio da je nedovoljno urađeno u te tri oblasti i da je rezultat koji je napravljen u izgradnji institucija relativizovan odsustvom rezultata u dve preostale oblasti.

"Ne možemo da kažemo da nema nekih pozitivnih pomaka. Naravno da ih ima, jer bi bilo neverovatno i neprihvatljivo da ih nema", rekao je Šabić i dodao da se broj predmeta u oblasti zaštite podataka o ličnosti iz godine u godinu povećava i da je u 2013. bilo 2.200 predmeta.

Navodeći da nema razloga da se hvalimo i da smatramo velikim uspehom rastući broj intervencija povereniku, on je istakao da je to pre razlog za upozorenje.

"Dobro je što građani više voda računa o svojim pravima, ali to nije nešto čime smemo da budemo zadovoljni", rekao je Šabić, dodajući da intervencije, po pravilu, daju rezultat, ali da je to samo "grebanje sante leda".

On je dodao i da Srbiji nedostaje sistem, odnosno da je potrebno izgraditi sistem i dići na pijadastal vrednosti zaštitu privatnosti i podataka.

Šabić je istakao da to podrazumeva ozbiljan napor cele države - vlade, skupštine i nadležnih ministarstava, poverenika, ali i odgovarajuće izmene u sistemu školstva, što se u Srbiji, kako je dodao, ne radi.

izvor: B92

Pogledajte još