Zaboravite na globalno zagrevanje: Magnetosfera Zemlje je na rubu kolapsa!

Zemljino magnetno polje je oslabilo za 15 procenata tokom poslednjih 200 godina. Ovo bi mogao biti znak da se polovi premeštaju. Ukoliko se to dogodi, solarni vetrovi bi probušili rupe u ozonskom omotaču, došlo bi do ozbiljnih oštečenja električnih mreža, povećao bi se broj obolelih od raka, a uticaj na globalnu klimu bi bio zastrašujuć.

Duboko u unutrašnjosti planete se nalazi jezgro od vrele lave koje stvara magnetno polje koje nas štiti od razarajućih efekata solarnih vetrova, međutim, ovo polje ima više uloga. Njegov magnetizam utiče na sve, od globalnih komunikacija do migracije životinja i vremenskih prilika.

Naučnici veruju da nam odavno sledi preokret polova, ali nisu u mogućnosti da predvide kad će se tačno desiti.

Kako magnetni štit slabi, aurora će postati vidljiva svake noći na svakom mestu na planeti.

"Zamislite na momenat da nekoliko meseci morate da živite bez električne energije? Malo šta danas radi bez struje." -kaže profesor Liverpul Univerziteta, Ričard Holm

U slučaju ovog preokreta, više od 100.000 ljudi će umirati svake godine od posledica svemirskog zračenja

Dokazi da se ovakvo premeštanje polova već događalo su pronađeni u grnčariji. Naučnici koji su proučavali ovu grnčariju su otkrili koliko se ekstremno Zemljino magnetno polje izmenilo od praistorije do danas, posebno u poslednjih nekoliko vekova. Svakih nekoliko stotina godina, magnetni sever postaje jug i obrnuto.

U slučaju da prilikom ovih obrta magnetno polje Zemlje nastavi da opada, velika je mogućnost da će Zemlja završiti poput Marsa - nekada zelena planeta pokrivena okeanima, postaće suva, neplodna planeta nepogodna za život.

izvor: Daily Mail

Pogledajte još