U Salcburgu sutra predstavljanje dva otkivena Mocartova rada

SALCBURG, 1. avgusta 2009. (Beta-AP) - Dva novootkrivena rada Volfganga Amadeusa Mocarta biće predstavljenja u nedelju, više od dva veka posle smrti slavnog kompozitora, u austrijskom gradu Salcburgu.

Dve klavirske kompoziije, za koje je nedavno ustanovljeno da su Mocartova dela, u Salcburgu će odsvirati austrijski pijanista Florijan Birsak.

Predstavnici Međunarodne Mocartove fondacije, koja je prošle nedelje objavila pronalaženje kompozicija, rekli su da je komade komponovao mladi Mocart i da se nalaze u rukopisima koje ta fondacija ima više od 100 godina.

"Ovo su dva bitna komada klavirske muzike, koje je Mocart komponovao pre svog 10. rođendana", rekao je šef odeljenja za istraživanje Fondacije Ulrih Lajzinger (Ulrić Leisinger).

Kompozicije su nađene tokom pregledavanja materijala u vezi s Mocartom, među kojima su pisma i razni dokumenti, ali i više od 100 muzičkih rukopisa, od kojih su neki napisani Mocartovom rukom, dok su druge prepisali njegovi savremenici.

Posthumno otkrivena Mozcartova dela su retka. Prošlog septembra Lajzinger je objavio da je u jednoj francuskoj biblioteci pronađen Mocartov komad. On je tada rekao da je u poslednjih 50 godina pronađeno 10-tak Mocartovih dela.

Mocart je živeo od 1756. do 1791. Počeo je da svira klavir u trećoj godini, a do pete godine već je komponovao menuete. Do 5. decembra 1791. godine kada je umro od reumatske groznice, napisao je 626 dela.

Pogledajte još