Koji je vaš izbor: Oporavljajući ili osvetnički seks?

Naučnici sa Univerziteta u Misuriju u novoj studiji obuhvatili su 170 studenata koji su nedugo pre toga raskinuli vezu s partnerom, a cilj studije bio je proučiti seksualne motive i ponašanja nakon raskida. Tokom studije, koja je potrajala osam meseci, ispitanici su učestvovali na dnevnoj bazi ispunjavajući dnevnike, ankete i davanje intervjua.

Tokom istraživanja otkriveno je kako je čak jedna trećina ispitanika unutar četiri nedelje nakon raskida veze imala osvetnički seks ili 'oporavljajući seks', seks s drugim partnerom koji bi trebalo da im pomogne da zaborave na propalu vezu, piše “Huffington Post”.

Osim toga, pojedinci koji su bili duže vremena u vezi i oni koji su na kraju bili ostavljeni (u odnosu na one koji su raskidali) pokazali su se sklonijima osvetničkom seksu koji im pomaže kako bi se lakše nosili s osećajem stresa i ljutnje, koji nastupaju u razdoblju nakon raskida.

Iako je 'oporavljajući seks' poprilično popularan, pogotovo kao način da se nastavi dalje nakon raskida, naučnici napominju kako baš i nije uvek koristan.

"Za neke ljude, seks s novim partnerom je zdrav i nužan način nastavka života nakon raskida. Međutim, važno je znati kada je dosta. 'Oporavljajući seks' s novim partnerima nakon osam meseci od raskida zapravo predstavljala nedostatak oporavka i nesposobnost da se krene dalje," kažu naučnici.

izvor: B92

Pogledajte još