Počinje sezona gripa: Oterajte viruse!

Antipiretik će pomoći da se snizi temperatura, a topli napici da se rehidrira organizam

Više od dvesta virusa može da izazove prehladu, a tokom zime je broj čestica koje napadaju respiratorne organe i veći jer im se pridružuju i virusi koji izazivaju grip. Kako imaju vrlo slične simptome, svaka povišena telesna temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, umor, malaksalost i kašalj mogu da ukažu na ove bolesti. Ipak, za razliku od prehlade koja počinje postepeno, uglavnom upalom grla, simptomi gripa su izraženiji i počinju naglo, bolest traje najmanje nedelju dana, a iscrpljenost se oseća čak i nakon ozdravljenja. Najčešće se prenosi kijanjem, kašljanjem ili govorom. Virus može da se širi i na razdaljini većoj od dva metra.

1. BONTON - Izbegavajte gužve, masovna okupljanja, čekanje u redovima i čekaonicama... Pokrijte nos i usta marmicom pri kašljanju i kijanju i bacite je odmah posle upotrebe. Bolje su papirne maramice od platnenih. Ako nemate maramicu, pokrijte usta i nos nadlakticom, a ako kinete u dlan, odmah operite ruke.

2. HIGIJENA - Grip se prenosi direktnim kontaktom, ali i preko zaraženih predmeta: gelendera na stepeništu, šipke u gradskom autobusu i slično. Zato držite ruke što dalje od očiju, nosa i usana. Perite ih što češće, najmanje 20 sekundi, vodom i sapunom, posebno posle kašljanja i kijanja. Ruke dobro osušite, jer se bakterije brže šire na vlažnim rukama nego na suvim. Sredstva koja imaju alkohol mogu efikasno da dezinfikuju ruke posle pranja. Kvake na vratima i ostale čvrste površine čistite često uobičajenim sredstvima za čišćenje.

3. VAKCINACIJA je najbolja zaštita od gripa, a prvenstveno se preporučuje starijima od 65 godina, hroničnim bolesnicima, osobama koje rade u zdravstvenim ustanovama. Koliku će zaštitu da pruži vakcina zavisi od životne dobi, imuniteta i podudarnosti sojeva koji su zastupljeni u vakcini i onih koji trenutno cirkulišu.

LEKOVITA PILEĆA SUPA * Napunite lavor ili neku drugu pogodnu posudu vrelom vodom i dodajte dve kašičice iseckanog svežeg đumbira. Stavite peškir preko glave i inhalirajte se. Đumbir stimuliše lučenje sluzi i proizvodnju interferona koji pomaže u borbi protiv virusa.
* Ispirajte nos slanom vodom, jer to olakšava disanje i uklanjaju se čestice virusa i bakterija.
* Protiv bolova u grlu rastvorite kašiku soli u toploj vodi i ispirajte tokom dana. Za smanjenje osećaja grebanja, isperite grlo mešavinom napravljenom od kašike listova maline, limunovog soka, dve šolje tople vode i kašičice meda. Pomoći će i topla pileća supa, naročito ako joj dodate biber, beli luk, kari ili druge ljute začine koji pomažu da se razredi sluz.

4. ISHRANA -
Treba jesti hranu bogatu vitaminima A, C i E. Recimo, vitamin A se nalazi u slatkom krompiru i šargarepi, a limun, pomorandže, grejpfrut, paprike, papaja i brokoli obiluju vitaminom C. Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje se bore protiv upala, a jogurt stimuliše rad imunog sistema. Nemasna govedina i svinjetina, proteini iz pasulja, soje, i morskih plodova sadrže cink koji pomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija. Orasi, bademi kao i indijski orah, takođe su dobri izvori proteina. Imuni sistem jačaju i kupus, brokoli, karfiol, ali da biste hranom ojačali organizam, potrebno je da je uzimate redovno.

5. FIZIČKA AKTIVNOST - Svakodnevna fizička aktivnost od 20 do 30 minuta može da pokrene mehanizme odbrane imunog sistema. Ali treba vežbati umereno ili samo lagano prošetati, jer naporne aktivnosti mogu da izazovu suprotan efekat i da smanje količinu belih krvnih zrnaca i tako povećaju rizik od bolesti.

6. ODMOR - Stres povećava osetljivost na prehladu, jer dovodi do oslobađanja određenih hormona, recimo glukokortikoida. Zato je važno da pronađete načine da se opustite i odmorite, i obavezno dovoljno noću spavajte.

7. LEČENJE podrazumeva odmaranje, uz dosta toplih napitaka i hrane. Antipiretik će pomoći da se snizi temperatura, a topli napici da se rehidrira organizam. Ne treba koristiti antibiotike, jer su oni protiv virusa nemoćni.

8. ČAJ PROTIV GRIPA - Dobro usitniti i pomešati po 30 grama listova bokvice, pitome i divlje nane, 20 grama korena belog sleza i isto toliko sitno samlevenog ploda šipka. Uzeti pet grama dobijene mešavine i ubaciti u litar ključale vode. Poklopljeno kuvati jedan minut. Ohladiti i piti u jednakim vremenskim intervalima po 100 ml čaja. U svaku šolju po želji dodati med i sok od pola limuna.

I lovor je odličan borac protiv gripa. U litar ključale vode dodati 20 grama listova lovora, skloniti s vatre, poklopiti i nakon desetak minuta procediti. Piti šolju čaja posle svakog obroka.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još