U Srbiji svaki peti par ima problema sa sterilitetom

Kriza mnogim parovima ne omogućava da sami finansiraju program vantelesne oplodnje, a smanjuju se ili čak ukidaju i ona sredstva koja su po ovom osnovu izdvajali država i lokalne samouprave.

Primera radi, Grad Beograd koji je prvi pokrenuo programe besplatne vantelesne oplodnje, najpre je ukinuo savetovalište, a sada i plaćanje drugog pokušaja.

Takođe, liste čekanja kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i u mnogim gradovima, za besplatnu vantelesnu oplodnju su duge, a broj onih koji se na njima nije ni našao desetostruko veći.

Zato će Specijalna ginekološka bolnica "Beograd" svojim akcijama i uvođenjem savetovališta sa simboličnim plaćanjem pokušati da pruži svoj doprinos u situaciji u kojoj se ukidaju i oni programi koji su počeli da se uvode u cilju podizanja nataliteta, saopštila je ta bolnica.

U nameri da pomogne onima koji žele da se ostvare kao roditelji, a za to nemaju sredstava i ujedno iskazujući i sopstvenu društvenu odgovornost Specijalna ginekološka bolnica "Beograd" organizuje humanitarne akcije u kojima tri puta godišnje izvlači parove kojima poklanja po jedan besplatni program vantelesne oplodnje.

Specijalna bolnica "Beograd" pripada Konzorcijumu koji učestvuje u ostvarivanju programa vantelesne oplodnje o trošku RFZO, za koji se svake godine prijavi oko 1.000 parova, od čega je Fond ove godine odobrio 450 programa.

Klinika je rešila da osnuje donatorski program Bebi klub koji ima za cilj da uveća broj parova koji će u svakoj njihovoj humanitarnoj akciji dobiti besplatan program vantelesne oplodnje.

Takođe, spremni su da uz besplatan program koji obezbeđuje jednom paru koji u akciji bude izvučen, pokloni i trećinu sredstava potrebnih za realizaciju programa u svakom onom slučaju za koji se nađe donator koji će uložiti preostale dve trećine sredstava.

Pogledajte još