Branko Miljković: 80 godina od rođenja

0

U sredu će biti obeleženo 80 godina od rođenja velikog pesnika Branka Miljkovića okupljanjem pored groba tvorca pesme "Uzalud je budim".

Na beogradskom Novom groblju okupiće se predstavnici Ministarstva kulture, Narodne biblioteke Srbije, Filološkog fakulteta u Beogradu, Instituta za književnost i umetnost, Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, Biblioteke grada Beograda, Srpske književne zadruge i Udruženja književnika Srbije.

Počast pesniku odaće i predstavnici Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra, Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnih prevodilaca, kao i veliki broj književnika i poštovalaca dela Branka Miljkovića.

Ceremoniju odavanja počasti predvodiće državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić.

Branko Miljković rodjen je u Nišu 29. januara 1934. godine.

Detinjstvo je provodio tokom Drugog svetskog rata u porodičnoj kući na periferiji Niša.

Odrastanje u porobljenom Nišu, gde je bio svedok strahota rata i nasilja, najverovatnije će kasnije u psihološkom smislu biti začetkik tema o smrti u njegovoj poeziji, navodi se u saopštenju ministarstva i na sajtu Vikipedija.

Prvu pesmu objavio je 1952. u beogradskom listu Zapisi sa 18 godina.

U Nišu je objavljivao pesme u Službenom glasniku, Glasu omladine, Našem putu, Gledištima, 1953. godine otišao je u Beograd na na studije filozofije i na Filozofskom fakultetu diplomirao je 1957.

Kao student je bio u grupi neosimbolista koji su nastojali da u poeziji sintetizuju pesničko iskustvo simbolista i nadrealista.

Prve pesme objavio je u Beogradu 1952, a poznat postaje 1955. kada mu je Oskar Davičo u časopisu Delo objavio više pesama. Prvu zbirku, “Uzalud je budim”, objavio je 1956. godine, i njom je postigao uspeh i kod publike i kritičara.

Objavio je i zbirke pesama “Smrću protiv smrti” (zajedno sa Blažom Šćepanovićem, 1959), “Poreklo nade” (1960), “Vatra i ništa” (1960), “Krv koja svetli” (1961)…

Književna kritika ga je svrstala u sam vrh srpske poezije.

Za najznačajniju zbirku Branka Miljkovića smatra se “Vatra i ništa”.

Branko Miljković ubio se 12. februara 1961. godine u Zagrebu.

(Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.