Umreće mi dete, šta čeka RFZO!

"Dete će mi umreti dok Republički fond za zdravstveno osiguranje donese odluku o putovanju na protonsko zračenje. Njoj je sve gore. Stalno joj se spava, a tumor raste, jer joj je otok na oku sve veći" očajan je Dragan Trajković, otac devetogodišnje Anastasije.

Devojčica boluje od hordoma, retke vrste tumora maksilarnog sinusa, koji se proširio na oko, a preti da zahvati i mozak. Jedina Anastasijina prilika da preživi jeste da pod hitno ide na protonsko zračenje tumora, tretman kojim bi se zaštitili oko, štitna žlezda, mozak.

Lečenje košta oko 64.000 evra za 37 tretmana zračenjem

Međutim, birokratija, formiranje novih komisija u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje usporavaju celu proceduru. Pri tome, kako za „Blic“ objašnjava Anastasijin otac, zaposleni u RFZO se prema njima ponašaju bahato i ne daju im nikakve informacije.

"Ne razumem zašto se ljudi u fondu ponašaju loše prema nama. Od četvrtka, kada su nam javili da će platiti njeno lečenje, ništa od njih nismo čuli. S druge strane, u stalnom smo kontaktu s bolnicom u Pragu, koja nas svakodnevno obaveštava o prepisci s fondom. Javili su nam da prihvataju da leče Anastasiju, kao i koliko će to trajati i po kojoj ceni. A od fonda ni reči. Kada ih zovemo, uvek je neko na sastanku ili nema vremena za nas"
, ističe Dragan.

U RFZO kažu da je odluka o upućivanju Anastasije trebalo da bude doneta, ali da se čeka potvrda o mestu gde će devojčica biti smeštena tokom osam nedelja boravka. Takođe, očekuju i potvrdu cene smeštaja tokom njenog celokupnog boravka.

Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.