fbpx

Meksičko vodeno čudovište: Najružnija životinja istrebljena?

Aksolotl, ružno stvorenje sa sluzavim repom, velikim škrgama i iskrivljenim ustima, je poznat kao "vodeno čudovište" i "hodajuća riba Meksika". Njegovo jedino prirodno stanište je mreža jezera i kanala Ksočimilko - "plivajućih bašti" na kojima su Asteci uzgajali useve a koje su sada zagađene i prenaseljene.

Biolog Armando Tovar Garsa sa Nationalnog autonomnog univerziteta Meksika rekao je juče da je ovo stvorenje "u ozbiljnoj opasnosti da nestane" iz divljine. Tovar Garsa je rekao da su prošle godine tokom četiri meseca stručnjaci bezuspešo pokušavali da pronađu životinju u plitkim, blatnjavim vodama Ksočimilka.

Neki aksolotli žive u akvarijumima i laboratorijama ali stručnjaci upozoravaju da tu uslovi nisu odgovarajući.

Više aksolotla prživljava u akvarijumima nego u prirodi

U divljini većina aksolotla je crna, ali je u zarobljeništvu uzgojeno nekoliko varijanti u drugim bojama. U stvari, više aksolotla živi po svetu u zarobljeništvu nego u divljini.

Aksolotli mogu da izrastu do 30 centimetara dužine, a četiri kratke noge i rep koriste kako bi se izvukli iz mulja gde love insekte, male ribe i račiće. Poslednjih godina, ostrva-bašte premuni su ilegalno podignutih straćara, đubreta i otpadnih voda.

Meksička akademija nauka saopštila je da je 1998. godine na jedom kvadratnom kilometru živelo oko 6000 aksolotla a da je 2008. njihov broj pao na 100. Tovar Garsa kaže da je prerano reći da su aksolotli istrebljeni i da će u februaru početi nova potraga za njima.

U pokušaju da poboljšaju životne uslove, naučnici su izgradili "skloništa" za aksolotle u Ksočimilku gde su ubacili filtere za vodu, čistu vodu i očistili neka ostrva.

Foto: wiki/Loki Lech
Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.