Domaćicama plate od 7.000 evra ?!

Svaka domaćica, koja je istovremeno i majka, obavlja više poslova, ona je kuvarica, šofer, učiteljica, psiholog, računovođa, menadžerka, čistačica, radnica, pralja, bebi siterka, deset zanimanja u jednom koje se još uvek gleda sa nipodaštavanjem.

Istraživanje je obuhvatilo preko šest hiljada žena koje su odgovarale na pitanja koje poslove svakodnevno obavljaju. Kada bi se sabralo sve ono što radi, to jest, da kuva najmanje 14 sati nedeljno što se plaća 10 eura po satu, da osam sati potroši na razvoženje dece u školu i na vanškolske aktivnosti – 10 eura po satu, da rešava porodične probleme i krize kao pravi psiholog najmanje sedam sati nedeljno što se plaća 28 eura po satu, da obavlja posao menadžera – 40 eura po satu i ostali poslovi, domaćica bi trebalo da ima najmanje 7.000 eura mesečnu platu.

(old_image)

Ovaj rezultat dobijen je množenjem broja sati koje jedna domaćica utroši za obavljanje raznih poslova sa prosečnom stopom po kojoj su plaćene različite profesionalne kategorije. Radna nedelja jedne domaćice iznosti 94 sata što je nešto malo više od 13 sati dnevno, uključujući i to da nema neradan dan, njoj su radni i subota i nedelja.

Drage moje, o ovoj plati možete samo da maštate jer nemate poslodavca, a u Srbiji bi o njoj mogle da maštate čak i da ga imate, jer sve ovo radite dobrovoljno. Jedina uteha vam može biti što je položaj domaćice malo poboljšan u odnosu na ranije decenije mada se i dalje smatra da su domaćice, iako su sve do jedne super žene kad mogu da obavljaju ovoliko različitih poslova istovremeno, neproduktivne za društvo.

I dalje ćete slušati kako je, recimo, posao menadžera stresan, niko nikada neće reći koliko je stresan posao domaćice.

I dalje ćete slušati kako svako treba da bude plaćen za svoj rad. Naravno. Svi sem domaćica, jer one samo sede u kući i ništa ne rade. Koliko puta ste to čule?

(old_image)

Izvor: Tetka

Pogledajte još