Novi film Stevana Filipovića: Pored mene

SINOPSIS FILMA PORED MENE

Olja (Hristina Popović) je gimnazijska profesorka istorije, mlada, puna entuzijazma, i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Živi u braku sa slikarom Uglješom (Dragan Mićanović), čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana, Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivce, i u afektu odlučuje da ih zaključa u školskoj zgradi dok to ne urade. U školi, igrom slučaja, nema ni interneta. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda, saznaće više nego svih prethodnih godina i više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

Pored priče o generacijskim razlikama i o metodima edukacije, film Pored mene se prvenstveno bavi digitalizacijom komunikacije među mladima, i njenim posledicama. Bavi se nasiljem u školama (fizičkim, verbalnim, digitalnim...) i problemima diskriminacije među mladima, kao i temama empatije, ljubavi i bliskosti.

U filmu Pored mene glavne uloge (učenike odeljenja IV – 3) tumače mladi glumci. Većina njih su studenti završne godine Glume na Akademiji umetnosti, u klasi profesorke Mirjane Karanović i asistenta Stevana Filipovića, kao i studenti drugih studijskih programa ovog fakulteta. Grupa mladića je "pozajmljena" iz predstave Muškarčine Minje Bogavac i Vojislava Arsića, a tu su i Nikola Glišić iz Šišanja i Katarina Pešić iz filma Klip.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.