Vaterpolisti presrećni po dolasku u Beograd

BEOGRAD, 2. avgusta 2009. (Beta) - Vaterpolisti Srbije, novi svetski šampioni, doputovali su u Beograd gde ih je aerodromu "Nikola Tesla" dočekalo nekoliko stotina navijača sa trubačima.

"Tek smo sada, kada smo videli koliko vas je ovde, shvatili šta smo postigli. Ovo je velika stvar za srpski vaterpolo, velika stvar za nas lično, velika stvar za Srbiju", rekao je na konferenciji za novinare kapiten ekipe Vanja Udovičić, koji je sa pet golova, dva sa peterca, bio najefikasniji u sinoćnoj pobedi nad Španijom u finalu turnira.

Srbija je Španiju pobedila tek posle boljeg izvođenja penala, poŠto je regularni tok meč zavrŠen rezultatom 6:6. (3:2, 0:0, 1:2, 2:2), dok je u produžecima bilo 1:1. Pobednika su odlučili peterci - 7:6 za Srbiju.

"Velika je čast biti ovde pred vama kao broj jedan na svetu. Hvala svim ljudima iz reprezentacije, saigračima, stručnom štabu, svima. Učinili su me veoma ponosnim", dodao je Udovičić.

Selektor Dejan Udovičić zahvalio se igračima na velikom uspehu, ali i upozorio da posle pobede na Svetskom prvenstvu u Rimu ne bi trebalo zaboraviti osnovni cilj Vaterpolo saveza Srbije.

"Ovo sada su dani slave, ali moramo da budemo obazrivi, da ostanemo na zemlji, jer nam je glavni cilj i dalje London i Olimpijske igre 2012. godine", kazao je Udovičić, a potom izneo zanimljiv predlog upravi aerodroma "Nikola Tesla".

"Ovi momci, ali i naši plivači koji su se takmičili u Rimu, zaista zaslužuju da ih po povratku u Srbiju dočeka parola 'Ovo je zemlja šampiona', koja je ne znam zbog čega skinuta, a bila je ovde", naveo je Udovičić i izazvao salve aplauza.

Najbolji strelac Svetskog prvenstva Filip Filipović bio je vrlo kratak, ali i jasan.

"Napravili smo bukvalno čudo, pravo sportsko čudo", istakao je Filipović, dok je Nikola Rađen dodao da su srpski vaterpolisti "krvavo zaradili zlatne medalje".

Slavko Gak je ocenio da je turnir u glavnom gradu Italije bio "sjajan početak jedne nove generacije, dok je Andrija Prlainović naveo da se ne može ni zamisliti koliko je bio ponosan kada je na pobedničkom postolju slušao himnu Srbije "Bože pravde".

Prisutna je, međutim, bila i doza nezadovoljstva kod nekih vaterpolista, kojima je zasmetalo odsustvo podrške javnosti, pre svega medija.

"Pre 17 dana u Rim nas je otpratio jedan novinar i jedna kamera. Nadam se da se to više neće ponoviti. Da ljudi i ne znaju da je Svetsko prvenstvo počelo", rekao je Slobodan Nikić.

Stefan Mitrović, koji je zbog bolesti igrao samo na prvoj utakmici, saigračima se obratio rečima: "Te medalje koje nosite oko vrata potvrđuju da ste stvarno najbolji".

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović nastup "delfina" u Rimu uporedio je sa bajkom legendarnog danskog pisca Hansa Kristijana Andersona.

"Sve me ovo podseća na bajku o ružnom pačetu iz koje se ovaj put izrodilo 13 belih labudova", istakao je sa osmehom Sovrović.

Srbija je u Rimu osvojila četvrtu titulu prvaka sveta, prvu kao samostalna država. Ekipe Mađarske, Španije, Italije i Rusije, odnosno bivšeg Sovjetskog Saveza, osvojile su po dve.

Građani Srbije svoje najbolje vaterpoliste moći će da pozdrave i sutra u 18.00 kod tornja na Adi Ciganliji, gde će oni igrati revijalnu utakmicu. Svečani doček vaterpolista, ali i srpskih plivača, biće organizovan u ponedeljak u 21.00 ispred Gradske skupštine.

Pogledajte još