UNESKO hoće da obnavlja tvrđavu u Novom Brdu

Predstavnik EU Krištof Stok kazao je da će EU u radove uložiti dva miliona evra i tako, kako se očekuje, tokom 2015. godine to kulturno dobro zaštititi od daljeg propadanja, što će doprineti razvoju kulturnog turizma i ekonomije ne samo te opštine već i cele regije.

“Novo Brdo će tako biti poznato u Evropi i celom svetu što će doprineti kvalitetnijem životu ovdašnjih ljudi”, kazao je on.

Na pitanje da li će u obnovi učestvovati i eksperti iz srpskih institucija za zaštitu kulturnih dobara, jer je tvrđava na listi srpskih spomenika od posebnog značaja, Stok je odgovorio da je EU, imajući u vidu sve međunarodne standarde, napravila ugovor sa UNESKOM koji će mobilisati najbolje eksprete za projekat.

“Namenski je urađeno da UNESKO realizuje projekat, jer ima potencijal da omogući ispunjenje međunarodnih standarda što znači da će i najmanji detalji, pa i religiozni biti poštovani i da će vrednosti kulturne baštine biti očuvane”, rekao je Stok.

Siniša Šešum iz Regionalne UNESKO kancelarije u Veneciji na isto pitanje je odgovorio da UNESKO vodi računa da su svi relevantni faktori budu konsultovani tokom čitavog procesa obnove.

“Za nas je vrlo značajno da projekat Novog Brda bude što uspešniji, jer je na listi prioriteta od 2003.”, kazao je za Šešum.

Prema njegovim rečima, tvrđava tokom obnove neće biti dozidavana nego će, zahvaljujući donaciji EU, stručnjaci po propisima UNESKA lokalitet samo zaštititi od daljeg propadanja.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Prištini izmeštenog u Leposavić Zoran Garić, kazao je da stručnjaci tog zavoda nisu obavešteni o početku radova na revitalizaciji tvrđave u Novom Brdu.

“Imajući u vidu da je reč o spomeniku kulture od posebnog značaja očekujemo učešće u njegovoj žaštiti, tim pre što smo i do sada pozivani da sarađujemo na zaštiti spomenika srpske kulturne baštine na Kosovu”, naveo je Garić.

Osam kuća u Novom Brdu za povratnike

Krištof Stok i Svetislav Ivanović uručili su danas u Novom Brdu ključeve Srbima povratnicima od osam novoizgrađenih kuća za opstanak njihovih porodica u toj opštini.
Štok je kazao da su EU i Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova do sada u toj opštini sagradili 32 nove kuće, 29 kuća je izgrađeno fondovima EU, a tri su izgrađene iz fonda Ministarstva za zajednice i povratak.

Navedeno je da 26 kuća ima 45 kvadratnih metara, dve od 62 kvadratnih metara, a četiri kuće su sa specijalnim dizajnom.

EU je za izgradnju svih kuća u Novom Brdu izdvojila oko 418 hiljada evra. Izgradnja 32 kuće u Novom Brdu je u okviru projekta izgradnje ukupno 200 kuća za povratnike i opstanak pripadnika nevećinskih zajednica na Kosovu.

Štok je kazao da EU pomaže zajednice i kada je reč o opstanku, a ne samo u izgradnji kuća.
“Pomoć pružamo kroz treninge za profesionalnu obuku, kako bi im se pružila prilika da rade svoj zanat, kako bi živeli od svog rada. Cilj je da se poboljšaju životni uslova članova zajednice”, kazao je Štok.

Izvor: Beta