Zbog pirita koji se izlio u Dunav, Vinča i Leštane bez vode

Juče ujutru na međunarodnom sidrištu Luke Beograd potonula je barža dužine 50 metara na kojoj se nalazilo 850 tona rude pirit koja se izlila u Dunav.

Zbog prevrtanja barže, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je juče u 10 sati preventivno zaustavilo proizvodnju vode na pogonu za proizvodnju "Vinča", zbog čega su bez vode ostali potrošači koji se snabdevaju vodom sa ovog proizvodnog pogona, odnosno naselja Vinča i Leštane.

Kada će se gotovo 18.000 žitelja Vinče i Leštana, umesto iz cistrerni, opet snabdevati vodom iz dunavskog zahvata, znaće se najverovatnije danas, kada budu završene prve analize uzoraka iz reke u koju je barža izručila 845t piritne izgoretine.

Taj otpad proizvodnje u šabačkoj "Zorci" zaveden je u transportnoj dokumentaciji barže kao bezopasan teret. Stručnjaci potvrđuju da pirit u čisto stanju nije rizičan po zdravlje i da pretnju moe da predstavlja jedino ako je pomešan sa teškim metalima.

Još nije poznat uzrok prevrtanja barže, jedne od četiri u konvoju koji je brod "Sloga" hrvatske kompanije "Dunavski Lojd" gurao ka luci u Konstanci, odakle bi se teret uputio ka Kini, gde bi ga neka tamošnja čeličana upotrebila kao dodatak u proizvodnji. Na svim baržama u konvoju nalazilo se ukupno 5.500 tona izgoretine.

S obzirom na teritorijalnu nadležnost, mere preduzimaju Vodoprivredna inspekcija grada Beograda i JVP Beogradvode.

U slučaju da se pojavi potreba da JVP Beogradvode izvrše neku radnju otklanjanja ovog incidenta, Republička direkcija za vode će uputiti sredstva iz Plana za upravljanje vodama.

U pripravnosti su i JVP Srbijavode i Republička vodoprivredna inspekcija MPŠV.

Juče se oglasila se i kompanija Luka "Beograd", koja ističe da "nema odgovornosti Luke 'Beograd', jer je barža bila u tranzitu i pod nadzorom broda "Dunavski Lojd", koji se u trenutku prevrtanja nalazio na graničnom prelazu u Luci 'Beograd'".

Izvor: B92

Pogledajte još