Carinik umesto paradajza, uvozio kamenje!

Fitosanitarna inspekcija pak ćuti već mesec dana i odbija da odgovori po kom osnovu je izdata saglasnost za uvoz ove prehrambene namirnice kada se u kontejnerima nalazio šljunak.

Niška firma „Inkom“ je krajem prošle godine paradajz naručila preko firme iz Švajcarske sa kojom dugo sarađuje. Da stvar bude crnja, tovar kamenja je legalno ušao u Srbiju kao pošiljka paradajza.

Unutrašnja kontrola Uprave carina o celom slučaju je dostavila detaljan izveštaj nadležnoj carinarnici.
- Konstatovano je da u radu jednog carinskog službenika postoje propusti koji mogu biti kvalifikovani kao teža povreda radne dužnosti. Na osnovu dostavljenog izveštaja upravnik carinarnice će u roku od nekoliko dana pokrenuti disciplinski postupak. Uprava carina formiraće disciplinsku komisiju koja će ponovo ispitati i utvrditi činjenice, saslušati sve učesnike u postupku i doneti odgovarajuću odluku - saopšteno je „Blicu“ iz Uprave carina.

Kamenje istovareno
U carini navode da je zahtev za vraćanje uvoznih dažbina podnet i da je u toku rešavanje u upravnom postupku koji vodi nadležna carinarnica. - Očekujemo da će postupak uskoro biti okončan i ukoliko bude usvojen zahtev uvoznika biće mu vraćen iznos od 1,8 miliona dinara koliko ukupno iznose carina i PDV. Sporni tovar je istovaren, smešten i obezbeđen u krugu firme “Inkom”.

Izvor: Blic

Pogledajte još