Koliko dugo smete da koristite šminku?

* Maskara je jedan od omiljenih ženskih proizvoda za lepotu. Možete da je koristite najviše tri meseca. Posle toga je vreme da nabavite drugu. Ona kojoj je istekao rok trajanja postaje opasna jer se na njenoj četkici skupljaju bakterije, a to je neizbežno jer je svakodnevno vadimo i vraćamo u tubu. Ako nastavite da je koristite može da izazove svrab i crvenilo oka.

* Isti vek trajanja ima i ajlajner, a jednako je opasan kao i maskara koju dugo koristimo, jer ga nanosimo na osetljiv deo, uz kapak. Osim svraba, u nekim slučajevima dovodi i do konjunktivitisa, bilo da je reč o tečnom ajlajneru ili onom u olovci.

* Tečni puder, odnosno podloga, igra važnu ulogu u dnevnom ulepšavanju. Stručnjaci, međutim, tvrde da tečni deo privlači bakterije i u krajnjoj liniji vodi ka infekcijama. Stoga ga zamenite novim posle šest meseci, a najduže godinu dana. Ako se oglušite o ovaj savet, verovatno ćete da primetite da koža postaje problematična.

* Posle tri meseca trebalo bi da zamenite i senke za oči. Posebnu pažnju obratite na kremaste, jer se u njima brže razvijaju mikroorganizmi. Takođe, ako imate naviku da senku nanosite na kapke prstima, preporučuje se da pre šminkanja ruke operete antibakterijskim sapunom.


Izvor:
Večernje Novosti

Pogledajte još