RODITELJI ZBUNJENI: Obavezna kombinovana vakcina za bebe opasna po život?

Od 1. januara 2014. uvedena je kao obavezna za sve bebe u Srbiji petovalentna vakcina, koja je zabranjena u četiri zemlje zbog povećanja smrtnosti za čak 50 odsto. U 18 evropskih zemalja vakcinisanje nije obavezno, a prema novom kalendaru za vakcinaciju u Srbiji će biti obavezna. Ovo važno upozorenje napisala je na svom Fejsbuk profilu dr Slađana Velkov, uz komentar da su posledice vakcinisanja u Bosni i Hercegovini bile kobne po mališane do godinu dana. Inače, kombinovana petovalentna vakcina trebalo bi da štiti decu od zaraznih bolesti difterije, tetanusa, velikog kašlja, meningitisa i dečje paralize.

Nažalost, vrlo mali broj roditelja svestan je činjenice koliko mogu biti opasne vakcine. Viševalentne vakcine mnogo su opasnije od vakcina koje smo dosad imali. Dr Džejkob Pulijel, načelnik pedijatrije u bolnici Sent Stefans u Delhiju u Indiji, upozorava na veliku opasnost od ovog tipa vakcina. Od petovalentnih vakcina već je stradalo više od 40 beba u Indiji, Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki i Butanu. Zbog povećane smrtnosti i neželjenih reakcija, ova vakcinacija je u tim zemljama obustavljena. Inače, dati jednu takvu vakcinu bebi od tri kilograma otprilike je isto kao dati 30 vakcina odraslom čoveku od 80 kilograma – objasnila je dr Velkov. Ona je osnovala grupu koja se zove „Nevakcinisana deca zdravija su od vakcinisane“ i pozvala pravnike koji bi joj pomogli u borbi protiv obaveznog primanja vakcina.

Nakon njenih upozorenja roditelji su se uspaničili i mnogi od njih ostali su u dilemi da li da vakcinišu svoju decu ili ne.

S druge strane, epidemiolog dr Predrag Kon tvrdi da nema ni govora o tome da petovalentna vakcina može da izazove povećanu smrtnost kod dece.

To je antivakcinalna priča u sklopu antivakcinalnog pokreta pred početak vakcinisanja. Te vakcine se već 12 godina upotrebljavaju u razvijenom svetu. Dosad ih je primilo oko 100 miliona dece u svetu i da ona izaziva povećanu smrtnost, to bi se dosad već pokazalo povećanim umiranjem – kaže Kon.

Iz Ministarstva zdravlja potvrdili su da je izmenom pravilnika o imunizaciji propisano da je kombinovana vakcina obavezna i da će biti dostupna u svim domovima zdravlja.

Dr Velkov napisala je i posledice vakcinacije u Bosni i Hercegovini:

Od 2002. do 2010. broj umrlih beba starih do 12 meseci u BiH iznosi 2.249. Prema podacima biltena Demografska statistika iz Federalnog zavoda za statistiku, od tog broja 1.768 otpada na Federaciju BiH, a 481 na Republiku Srpsku i Brčko. Postoji sumnja da je ovaj tragični broj povezan s uvođenjem GAVI, projekta vakcinacije beba u BiH.

Izvor: Kurir