Upoznajte glumca koji je opasniji od svih negativaca koje je ikada glumio

Foto: AP

Lista negativaca koje je Kristofer Li tumačio je poduža. Na sajtu IMBD može se naći infomacija da je svoju karijeru započeo tumačeći dijaboličnog Rampelstiltskina u školskoj predstavi.

Oni malo stariji ga se verovatno najbolje sećaju kao Drakule, kojeg je tumačio čak deset puta.

(old_image)

Više puta je glumio i Frankeštajna, a pojavljivao se i u filmovima o Dr Džekilu i mister Hajdu. To su bila vremena kada se Kristofer Li smatrao za specijalcem za horor filmove, i skoro se isključivo u njima pojavljivao.

Njegov rođak, Ian Flemig, koji je napisao seriju knjiga o agendu Džejmsu Bondu, odlučio je da mu da šansu da prekine niz "horor uloga", te mu je ponudio da glumi glavnoh negativca u najnovijem nastavku.

(old_image)

Tako je dobio ulogu Fransiska Skaramanga, koji se suprotstavlja neustrašivom britanskom agentu 007 u filmu "Čovek sa zlatnim pištoljem".

Današnje generacije ipak Lija znaju najverovatnije isključivo kao Sarumana, zlog čarobnjaka koji se pojavljuje u triologiji Pitera Džeksona "Gospodar prstenova".

(old_image)

Međutim, istina je da je Li opasniji od svih negativaca koje je ikada glumio.

Kristofer Li je jedini od čitave ekipe koja je radila na filmu "Gospodar prstenova" koji je upoznao Dž. R. R. Tolkina.

Ono što ne znaju svi, jeste da je Li bio pripadnih Specijalnih jedinica britanske armije, i da je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

"Bio sam u Specijalnim jedinicima britanske vojske sa vremena na vreme, ali nama je zabranjeno da ikada govorimo o bilo kojoj operaciji. Recimo samo da sam bio u SAS i ostavimo stvari na tome. Sami tumačite to kako želite"
, rekao je Kristofer Li jednom prilikom.

Pre Drugog svetskog rata je učestvovao u bitkama koje su se vodile u Finskoj.

Tokom rata bio je stacioniran u Severnoj Africi, gde je najpre trenirao da bude pilot, ali nije uspeo u tome, zbog lošeg vida.

Čovek koji ga je dva puta pobedio
Iak Mekelen je čak dva puta "oteo" ulogu od Lija. To je uloga Magneta u "X men" filmovima, i uloga Gandalfa u triologiji "Gospodar prstenova". Li je bio previše star da bi glumio Gandalfa, pa je ipak dobio ulogu iskusnog i starijeg čarobnjaka Sarumana.

Onda je ostao u Severnoj Africi, gde je učestovao u ofanzivi na Siciliju i Italiju. Li kaže da je video logore smrti "iz prve ruke".

Posle završetka rata, proveo je neko vreme loveći naciste.

Iako nikada nije želeo da priča o prošlosti, odao se par puta. Tako je Piter Džekson prepričao jednu situaciju, u kojoj je Kristofer Li otkrio koliko je zapravo "opasan momak".

Dok su snimali scenu u kojoj Grim Crvojezik ubada Sarumana na vrhu kule (koja se nalazi samo u produženoj verziji), Piter Džekson je tražio od Lija da vrisne kada bude uboden u leđa.

"Pitere, da li si ikada čuo zvuk koji čovek napravi kada ga neko ubode u leđa?" pitao je tada Li. Džekson je rekao da nije, na šta mu je on rekao "pa ja jesam, i znam šta treba da radim".

On je objasio da čovek koga ubodu u leđa ne može da vrišti, nego zastenje, i ispusti tihi uzdah, pošto su mu pluća probušena. Ekipa na setu nije htela da postavi pitanje kako je on to znao, iako im ni ne bi odgovorio.

Na jednom od ranijih intervjua, novinar je insistirao da mu Li priča o svojoj prošlosti u Specijalnim jedinicama.

- Da li možeš da čuvaš tajnu? - pitao je Li novinara.

- Da! - rekao je novinar.

- Pa mogu i ja - odgovorio je na to Li uz smešak.

Pogledajte još