Lenovo kupuje Motorolu od kompanije Google

Većinu ove sume, Lenovo će isplatiti u gotovini ili menicama, dok će oko 750 hiljada dolara biti u vidu deonica kompanije Lenovo. Google će zadržati najveći deo Motorola patenata, uključujući i aktuelne aplikacije i izume. Lenovo će dobiti oko 2000 patenata, pored Motorola Mobility brenda i zaštitnog imena (trademark).

Google je Motorolu kupio 2011. godine za 12,5 milijardi dolara, i tokom proteklih godina značajno popravio imidž Motorole, lansirao duo zanimljivih smartfona (Moto X i Moto G). I pored svega, Motorola je donosila gubitke svakog tromesečja, kada se pravio bilans.

Lenovo ovom akvizicijom dobija mnogo značajnije prisustvo na tržištu Amerike (Motorola je trenutno treći proizvođač smartfona u SAD). Ovime će kineska kompanija i značajno ojačati svoj portfolio u domenu smartfona, pored PC tržišta gde Lenovo već dugo vremena dominira.

Google će zadržati Motorolino odeljenje za istraživanje i razvoj, kao i rad na Project Ara modularnom telefonu, koji je u rukama Motorole.

Transakciji između kompanija Google i Lenovo će prethoditi odobrenja regulatornih tela u Sjedinjenima Američkim Državama i Kini.

B.J.

Pogledajte još