Prošle godine prodato oko milijardu smartfona

Foto: AP

To je rezultat istraživanja američke kompanije Strategy Analytics specijalizovane za analize tržišta visokih tehnologija, dok podaci nekih drugih istraživača govore da je već premašen broj od milijardu prodatih pametnih telefona.

Lider tržišta je i dalje južnokorejska kompanija Samsung koja drži 32,3 odsto prodaje, objavio je Itar-tas, a prenosi Tanjug.

Za godinu dana Samsung je prodao 319,8 miliona smartfona, što je rekordni pokazatelj. Uprkos žestokoj konkurenciji kineskih i američkih proizvođača, kompanija je nastavila da proizvodi popularne modele Galaxy S4 i Note 3, rekao je izvršni direktor Strategy Analyticsa Nil Moston.

Drugo mesto zauzima proizvođač iPhonea, američka kompanija Apple. Njoj pripada 15,5 odsto tržišta. Prošle godine prodala je 153,4 miliona smartfona, što je 13 odsto više nego 2012. godine.

Prema istraživanjima, udeo Applea na tržištu smartfona je smanjen. U 2012. godini iPhonei su činili 19 odsto ukupne prodaje u svetu.

Apple zadržava jake pozicije u vrhunskom segmentu, ali činjenica da nije zastupljen u nižoj cenovnoj kategoriji negativno utiče na prodaju u zemljama u razvoju, ukazao je Moston.

Udeo Samsunga i Applea je prošle godine činio gotovo polovinu svetske prodaje smartfona, ali sve veću konkurenciju im prave drugi proizvođači.

Prodaja kineskih kompanija Huawei i Lenovo i južnokorejskog LG raste dva puta brže nego tržište u celini i njihov zajednički udeo već dostiže 14 odsto.

Huawei se brzo širi u Evropi, dok u Južnoj Americi raste popularnost LG, a smartfoni Lenovo (na bazi operativnog sistema android) prodaju se po konkurentnoj ceni u Kini.

Huawei je prošle godine prodao 50,4 miliona smartfona (5,1 odsto udela na tržištu), LG 46,6 miliona (4,8 odsto), a Lenovo 45,5 miliona jedinica (4,6 odsto).

Prodaja smartfona udvostručila se za samo dve godine. U 2011. je prodato 500 miliona aparata, a 2010 malo manje od 300 miliona.

Takođe, prošle godine je prodato više „pametnih” nego klasičnih telefona (55 prema 45 odsto).

Pogledajte još