Bitno je da Srbija nastavlja reforme

BRISEL, 3.avgusta 2009. (Beta) - Za Srbiju je bitno da s provodi reforme i usvaja i s provodi evropske zakone, jer će "sve mnogo lakše ići" kad dođe trenutak procene da li je Srbija spremna za novi stepen ugrađivanja u Evropsku uniju.

To su agenciji Beta, uoči odlaska na odmor, preneli zvaničnici u Evropskoj komisiji i Savetu ministara EU, koji su naznačili da je takođe posebno važno da se Srbija, isto kao i ceo zapadni Balkan, izbore s narastajućim ekonomskim nevoljama, što bi se posebno moglo ispoljiti na jesen.

Evropska komisija i EU će u tome pružiti svu moguću podršku, a dokaz je upravo odobrena pomoć od 100 miliona evra za budžetske potrebe Srbije iz programa EU IPA za pomoć pridruživanju regiona, istakli su zvaničnici u Briselu. Evropski diplomatski funkcioneri su mišljenja da se došlo do časa kad je protivljenje Holandije stavljanju na snagu trgovinskog dela sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom "dovedeno do apsurda".

Možda je prvi znak da se nešto menja, kako su primetili, što je i donedavni uticajni holandski poslanik u Evropskom parlamentu Jost Lagendajk u vidno plasiranom pismu u holandskim medijima podvrgao kritici šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena da je "previše oštar prema Srbiji" i da je takva unutar EU izolovana holandska politika "neutemeljena, nedosledna i kontraproduktivna" kad je reč o ciljevima EU na Balkanu.

Pogledajte još