Ljajić: Zakon o radu do kraja juna

Posle sastanka koji su on i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imali sa predsednicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" potpredsednik vlade Rasim Ljajić je rekao da je formirana Radna grupa koja će od ponedeljka početi da radi na izradi Zakona o radu.

Ljajić je rekao da će se ta Radna grupa od ponedeljka baviti definisanjem da li je potrebno da se donese potpuno novi Zakon o radu ili da se radi na izmenama postojećeg i dodao da je utvrđen plan daljih aktivnosti.

"Cilj nam je da do 1. maja bude izrađen nacrt Zakona o radu, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava kako bi do 30. juna Zakon bio usvojen"
, rekao je Ljajić.

On je precizirao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se isti sastav ubuduće sastaje jednom u 15 dana kako bi se pratila dinamika rada na Zakonu.

Ljaijć je poručio da je ovo početak novog socijalnog dijaloga koji će, kako se nada, rezultirati donošenjem Zakona koji će imati veliku podršku svih socijalnih partnera i naglasio da nema političke i opšte stabilnosti bez dogovora svih društvenih faktora, a to su i sindikati i poslodavci.

On je rekao da na sastanku nije bilo reči i predlozima zakona o stečaju i privatizaciji ali je istakao da je u vezi ta dva zakona procedura bitno zaobiđena budući da o njemu nije bilo reči na Socijalno-ekonomskom savetu i sami akteri nisu bili upoznati sa predloženim odredbama.

Lajić je rekao da bi bilo izgubljeno dosta vremena ako bi se čekalo formiranje nove vlade te da se zato organizovao ovaj sastanak kako bi se ranije krenulo u realizaciju planiranog posla.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci zadovoljni time što su ponovo počeli razgovori u vezi Zakona o radu.

On je rekao da će ta organizacija dati pun dopirnos radu Radne grupe kako bi se načinio zakon koji će, kako je rekao, uvažiti stvarnost ali da bude okrenut i Evropi i potencijalnim investitorima, odnosno "koji će urediti svet rada i svet kapitala".

Atanacković je rekao da sindikati i poslodavci nikada neće moći da imaju potpuno iste stavove ali da će sada pokušati da ih približe.

"Insistiraćemo da Zakon o radu bude sličan zakonu koji važi u EU kako ne bi bili pronuđeni da ga posle menjamo u razgovorima sa predstavnicima EU"
, kazao je on.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da cilj povlačenja Zakona o radu nije bio da se zaustave reforme već da se dođe do što boljih i kvalitetnijih rešenja odnosno da se donese zakon koji će biti prihvatljiv za sve.

On je rekao da su sindikati spremni da sarađuju i da će svu energiju usmeriti da se dođe do što kvalitetnijih rešenja.

Orbović je podsetio da prethodno rešenje nije bilo za sindikate prihvatljivo zato što ministarstvo privrede nije uvažilo njihove zahteve.

"Nije bilo prihvatljivo za nas budući da nismo imali sa kim da pregovaramo", rekao je on.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak je rekao da je današnji sastanak vrlo ohrabrujući budući da su se socijalni akteri dogovorili oko procedure.

"Ovo nije niti ustupak poslodavcima niti sindikatima već racionalizacija nacionalnih ciljeva", rekao je Čanak.

On je ukazao da je u prethodnom periodu najveći problem predstavljao nedostatak procedure, a ona je danas praktično definisana i utvrđeni su ciljevi.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Nenad Petrović

Pogledajte još