Kako da od lošeg posla napravite onaj iz snova

Ako se požalite na svoj posao, verovatno ćete dobiti predavanje o zahvalnosti - u stilu "budi srećna što ga uopšte imaš". Dobro, istina je, ali ne treba da provodite osam sati dnevno sa osećajem očaja. Evo par saveta kako da lošu atmosferu poboljšate dok ne nađete nešto bolje za vas.

Poboljšajte radno okruženje
Fotografije i biljke čine čuda, ali postoji još bolji način da udahnete novi život svom radnom prostoru. Uspostavite kontrolu nad kantom za otpatke, savetuju psiholozi. Raščistite đubre sa svog stola i osećaćete mnogo manji stres. Dalje, pobrinite se da vas vaš posao bukvalno ne boli, tako što ćete sprečiti pojave kao što je sindrom karpalnog tunela. Udaljite nekoliko stopa svoj monitor unazad i neka bude pozicioniran tako da vam je u visini očiju. Pazite da nema odsjaja, sedite pravo, sa stopalima ravno postavljenim na pod.

Razgovarajte sa kolegama
Društvenost može i da unapredi vaš poslovni status. Kada izgradite odnos sa svojim šefovima to vam omogućava da istaknete svoja dostignuća mnogo jednostavnije. I ne zaboravite na mlade kolege i pripravnike - mentorstvo će vam prijati i takođe može da se isplati kad jednog dana „porastu“ i sami počnu da zapošljavaju sopstveni tim.

(old_image)

Iskoristite maksimalno pauze
Udaljite se povremeno od kompjutera. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savetuje pauze u radu na kompjuteru svakih pola sata kako bi se sprečili poremećaji motorike i poremećaji vida. I nikada ne bi trebalo da jedete za radnim stolom. Učiniće vam se da nema razlike između vašeg privatnog i profesionalnog života. Ponesite hranu od kuće - možete da uštedite a i zdravije je - i, ako je to moguće, jedite na otvorenom; jasno je da sunčeva svetlost ponekad može da pomogne u borbi sa depresijom.

Usavršavajte nove veštine
Ako se dosađujete sa svojim dnevnim projektima, tražite još. Ozbiljno. Kada čujete za projekte na kojima biste želele da radite, recite svom šefu da biste želele da se uključite - čak iako to znači više posla. Ako ne posedujete odgovarajuće znanje za te zadatke, razvijte ga. Mogao bi to da bude jednostavan način da tražite da vas nauče. Danas nije lako dobiti povišicu, pa menadžeri traže druge načine da nagrade zaposlene sa visokim učinkom. Zatražite obuku i možda je baš i dobijete. Najbolje od svega je to što vam svaka nova veština garantuje mnogo bolju poziciju za sledeći posao kad se recesija konačno završi.

Izvor: B92

Pogledajte još