Potvrđena optužnica protiv Bubala za "Luku Beograd"

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u "Luci Beograd" preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga.

Protiv rešenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema rešenja, saopšteno je iz suda.

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) zaključilo je da je skup činjenica navedenih u optužnici "potkrepljen dokazima koji potkrepljuju osnovanu sumnju" da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret i ujedno opravdavaju podizanje optužbe u ovoj krivičnoj stvari, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je početkom decembra optužnicu protiv Bubala za krivično delo zloupotreba službenog položaja. Za isto delo tereti i izvršnog direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đordevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhvata bivšeg direktora Privrednog društva "Luka Beograd" AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna prošle godine i do 27. decembra je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na početku su bili zajedno u poslu oko "Luke Beograd" i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa.

"Luka Beograd" je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.

Izvor: Mondo
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još