Huliganima oprostili 75 godina zatvora

0

U prekršajnim sudovima čak 21 odsto postupaka protiv huligana je – zastarelo.

Ovaj broj po kojoj je svaki peti “navijač” izbegao kaznu utvrdio je Visoki savet sudstva, koji je analizirao rad prekršajnih sudova od 1. januara 2010. do 19. decembra 2013. u svim slučajevima nasilnog i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Utvrđeno je da je zastarelo 127 predmeta ili 20,99 odsto, dok je u 79 postupaka izrečena zatvorska kazna.

Maksimalna zatvorska kazna za ovakve prekršaje je do tri godine zatvora. Po statistici proizilazi da je među zastarelim slučajevima huliganima mogla biti dosuđena maksimalna zatvorska kazna od ukupno 75 godina.

“Visoki savet sudstva je, analizirajući rad prekršajnih sudova, zaključio da je zabrinjavajuća činjenica da je pred tim sudovima zastareo veliki broj predmeta, kao i da je dosta njih ostalo nerešeno”, objašnjava za “Blic” Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva.

Predsednici sudova su dobili nalog i moraju da utvrde koje su sudije krive – sudija Dragomir Milojević

On napominje da je rok zastarelosti u prekršajnim postupcima dve godine. On napominje da je najčešći razlog zastarelosti to što se okrivljeni ne odazivaju na pozive.

“Često je u pitanju grupa okrivljenih i vodi se jedna postupak za sve njih, pa je dovoljno da jedan ne dođe i da se suđenje odloži”
, navodi prvi čovek srpskog sudstva.

Sudija Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže za “Blic” da se skoro nikada ne dešava da vođe navijača prave prekršaje.

Pretpostavljam da je to zbog njihove hijerarhije i da je vođama navijača ispod časti da prave “obične” prekršaje. Najčešći prekršaj među zastarelim slučajevima jeste paljenje baklji na tribinama ili pokušaj da se pirotehnika unese na stadion. To rade obični mladići od 19 godina koji su veoma uplašeni, a kada budu uhvaćeni, često kažu da su im vođe rekle da moraju da unesu ili zapale baklje”, objašnjava Marinković.

On napominje da se može zaključiti da vođe navijača organizuju takva ponašanja, ali da sami to ne rade.

“To je princip kada neko viče “juriš”, a stoji iza onih koji jurišaju. Nikada nije ispred njih”
, navodi predsednik Prekršajnog suda.

Visoki savet sudstva je utvrdio da u protekle tri godine u višim i apelacionim sudovima nije bilo zastarelih postupaka za huligane. U tim sudovima je izrečeno 639 uslovnih kazni, a 87 zatvorskih i 44 novčane.

Izvor: Blic/ foto: Marko Drobrnjaković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.