fbpx

Pomorandža štiti od raka?

Australijski naučnici otkrili su da pomorandža, uz osvežavajuće i vitaminsko svojstvo, može biti i efikasna zaštita od nekih vrsta raka

Pojesti bar jednu pomorandžu dnevno može biti uspešna brana za oboljevanje od nekih vrsta karcinoma - otkrili su naučnici koji su vršili istraživanja u laboratorijama Organizacije za naučna istraživanja Komonvelta (CSIRO) u Australiji.

Prema rezultatima njihovih istraživanja, konzumiranje citrusa, pre svega pomorandže, može za 50 odsto reducirati rizik od oboljevanja raka usne duplje, grla, glasnih žica i organa za varenje.

Jedna voćka iz reda citrusa, kao dodatak na pet preporučenih i uobiočajenih redovnih obroka s voćem i povrćem u toku dana, takođe za 19 odsto smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara.

"Voćke iz porodice citrusa štite organizam preko svojih antioksidantnih sastojaka i kroz jačanje imunološkog sistema tako što sprečavaju pojavljivanje a kasnije i rast ćelija raka" - izjavila je istraživač CSIRO Ketrin Begharst.

Australijska studija, bazirana na 48 međunarodnih istraživanj o lekovitim svojstvima citrusa, takodje je došla do "ubedljivih dokaza" da citrusi reduciraju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, obesiatasa (preterane gojaznosti) i šećerne bolesti.

Profesor Begharst je naglasila da pomorandže imaju nejveći procenat antioksidanta od svih voćki, sa više od 170 različitih fitohemijskih sastojaka, uključujući više od 60 flavonoida za koje je dokazano da poseduju anti-inflamatorna, anti-tumorna i sastojke koji sprečavaju stvaranje ugrušaka krvi u krvnim sudovima što može rezultirati srčanim i moždanim udarima.(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.