Ovo su najčudnije narodne fraze

Pijan kao letva
Ovu frazu možemo čuti vrlo, vrlo često, a odnosi se na svakog pijanca koji jedva stoji na nogama, koji tetura ili na bilo koji drugi način iskazuje pozamašnu alkoholizovanost. Ali, zašto je baš letva ovde nadrljala? Ona je uspravna, kad je zakucate – ne mrda, ne klati se, ne bljuje, ne smrdi na alkohol, nije neugodna, ne otkriva tajne… Ipak, svaki pijanac koji završi u jarku kraj puta ‘pijan je kao letva’.

Ljut kao ris
Da ponovimo gradivo i osnovne informacije – ris je najveća mačka u Evropi. Jako su slatki zahvaljujući šiljastim ušima s čupercima na kraju. Samotnjaci su i love pre svega noću i u sumrak, a plen su im najčešće zečevi, ptice, veverice, zmije itd. E da, i zaštićena su vrsta. Jesmo li negde spomenuli da ih je veoma lako razljutiti, posebno u odnosu na druge divlje životinje?

Ružan kao pas/noć
Ne znamo je li nam više žao psa ili noći u ovom poređenju. OK, priznajemo, ima svakakvih pasa. No, ipak, zar ijedan pas može biti toliko ružan da bude osnovno merilo ružnoće? Ili noć, kad smo već na tematici… Kakve ona veze ima s estetikom? Ako ćemo već teoretizovati o lepom, onda tako možemo do beskraja. Ionako je poznato da se o ukusima ne raspravlja.

Blejati kao tele u šarena vrata
OK, možda nam je ipak ovo omiljena. Pretpostavljamo da je ovo poređenje smislilo dete u nižim razredima osnovne škole nakon što je na satu likovnog imalo napad kreativnosti. A ako je bila ipak odrasla osoba u pitanju, onda smo sigurni da je bila ‘pijana kao letva’. Bar.

Gladan kao vuk
Svi smo dobro upoznati, neki manje, neki više, s onim osećanjem gladi kad bismo pojeli baš sve što nam se nađe na putu. Tada je vrlo prigodno reći: ‘Gladan sam kao vuk!’ Ali zašto baš kao vuk? Zar je to jedina divlja životinja, jedini predator koji sam traži svoju hranu i vrlo često je ne nađe? Sumnjamo, ali u našem jeziku očito jeste.

Bled kao krpa
Čak ni ‘bled kao zid’ više ne bi imalo nikakvo relevantno značenje jer danas retko ko u stanu/kući ima čiste bele zidove. A ne možete biti bledi kao zeleni, ljubičasti ili plavi zid. A u kojim tek bojama dolaze krpe… Možda su nekad bile bele, u vreme kad su se iskuvavale u loncima, ali kakve to danas ima veze sa bilo čim.

Lud kao kupus
Ova je fraza otprilike u rangu s onim šarenim vratima, ako nas pitate. Na koji je to način kupus lud? Kako izgleda lud kupus? Možda izgubi kompas pa počne divljati po polju? Ili ako se već nalazi na daski za seckanje, odjednom počne vrištati i mahnito skakutati samo da ga ne isečemo? Teško.

Glup kao stub
OK, shvatamo da stubovi kao takvi nisu preterano pametni, a ne poseduju mozak pa ne mogu biti ni okarakterizovani kao glupi ili pametni. Ali zašto baš stub? Zašto nije recimo ‘glup kao radijator’? Ili ‘glup kao sušilica za veš’? Čini nam se da sve te verzije jednako imaju smisla, a zašto smo se navikli baš na ovu, ostaje misterija…

Prebiti nekoga kao mačku
Sirote mačke… Ni krive ni dužne završile su u frazi u kojoj su simbol pretučenog, poniženog i uvređenog, a zapravo se radi o prelepim ljubimcima, lukavim i samovoljnim koje nećete moći modelirati baš onako kako se setite. Zato sledeći put poštedite mačke ili jednostavno prestanite biti agresivni i uopšte spominjati ikakve pretnje.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.