Tajna je otkrivena: Zašto se bumerang uvek vraća vlasniku

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je najstariji bumerang pronađen u Poljskoj, a starost mu se procjenjuje na 20.000 godina.

Naučnici smatraju da su prvi ljudi do izuma bumeranga stigli slučajno. Oni su koristili razne alate za lov na životinje i zakonom velikih brojeva netko je nekad oblikovao ono što danas zovemo bumerang. I na taj način stvorio opsesiju doktorantu Darrenu Tanu. Ovaj oksfordski student u poslednje vreme bavi se proučavanjem bumeranga, a nedavno je snimio i video u kojem objašnjava logiku povratnog leta ove neobične sprave.

Ključ je, kaže Tan, u precizno oblikovanim krilima. Ona su dizajnirana tako da se bumerang podiže dok leti, a čitav trik leži u činjenici da se jedno krilo rotira malo brže od drugog. Zbog ove razlike jedna strana bumeranga podiže se brže od druge i na taj način se stvaraju sile koje postepeno okreću bumerang u vazduhu. Ishod je dobro poznat. On se vraća natrag na mesto s kojeg je bačen, a, ako je verovati naučnicima, najbolje rezultate postićićete ako bumerang okrenete vertikalno i osigurate mu dobru rotaciju.

Izvor: geek.hr

Pogledajte još