Krajnje je vreme da ove stavke izbacite iz CV-a

1. Ako ste završili fakultet, nema potrebe da navodite informacije o završenoj srednjoj školi.

Ukoliko poslodavac striktno ne traži prosečnu ocenu tokom studija, nema potreba da navodite ovaj podatak, posebno ako je već prošlo nekoliko godina od kad ste diplomirali. Takođe, ukoliko se radi o prosečnom rezultatu, najbolje je izostaviti ga iz radne biografije.

2. Vodite računa o stilu pisanja. Ako navodite reference poput 'upoznat sa radom na' ovakva konstrukcija pre upućuje na pripravnika, nego na nekoga ko je u potpunosti savladao određenu veštinu.

Osim ako poslodavac nije izričito naglasio da rezime mora da sadrži i fotografiju kandidata, najbolje je da se ona ne nalazi u radnoj biografiji. Poslodavac ne odlučuje na osnovu fotografije, pa ukoliko se nalazi u vašem CV-ju, možete čak izgledati i neprofesionalno.

3. Ukoliko ste se tokom karijere bavili nizom različitih poslova, na kojima ste se kratko zadržavali, najbolje je da ih ne navodite u CV-ju. Ne želite da budući poslodavac o vama misli kao nekome ko ne može da se fokusira. Izuzetak predstavljaju slučajevi ukoliko ste radili u prestižnim kompanijama, što može poboljšati vašu biografiju, ili u slučaju da ste dugo nezaposleni, ali i u tom slučaju budite oprezni pri odabiru.

4. Izostavite veštine koje su generalno uobičajene, kao na primer poznavanje Worda. Pokušajte da se izdvojite od drugih kandidata veštinama koje nisu uobičajene.

5. Ne budite previše slobodni sa ličnim podacima. Preporučujese izostavljanje religijskih, političkih i socijalnih pitanja i stavova.

6. Opšta pravila nalažu da radna biografija ne treba da prelazi jednu kucanu stranicu. Maksimalano, CV može biti napisan na dve stranice, što je opravdano ukoliko konkurišete za više pozicije.

Izvor: Bizlife.rs
Foto: Morguefile

Pogledajte još