Evo kako da pronađete vreme samo za sebe

Izdvojite jedan sat ujutru
Hormon kortizol koji nam pomaže da se lakše izborimo sa stresnim situacijama počinje da se budi u našem telu u zoru pa je u sedam sati ujutro prisutan u vrlo visokoj količini u našem telu. Ono je tada spremno da se nosi s bilo kakvom situacijom koju život donese pred nas. Upravo je prvih sat vremena nakon ustajanja najbolje vreme za pokretanje neke nove navike, donošenje odluka ili bilo koji drugi oblik preciznog rada i planiranja.

Isprobajte!
Iskoristite jutarnju mogućnost jakog fokusiranja izazvanog kortizolom za postavljanje i rad na sopstvenim ciljevima, a nalet energije ostaće s vama čitav dan. Ako sanjate o sopstvenom poslu, upravljanje finansijama ili rad na poslovnom planu rano ujutru biće izvrstan način da iskoristite snagu sopstvenog uma.

Rešite se briga
Menjanje načina na koji gledamo na svoje brige može da očisti prostor za pozitivnije misli i emocije. Dozovite u sećanje nešto što vas čini anksioznim, poput javnog govora ili prekida veze. Obratite pažnju na telo - gdje osećate brigu i anksioznost? Često intenzivne neprijatne emocije poput tuge i straha držimo pravo ispred sebe.

Isprobajte!
Zapitajte se gde bi bilo bolje da smestite svoju anksioznost – možda da je bacite s vrha brda, zatvorite u orman ili pošaljete na tamnu stranu Meseca. Jednom kad uspešno vidite širu sliku, vaše brige će se smanjiti i veličinom i važnošću u vašem umu. Ostaće slobodnog prostora za pozitivnije misli, ideje i planove.

Zauzmite se za sebe
U svakodnevnom životu naši problemi su veliki protivnici. Ako im se suprotstavimo i vratimo kontrolu, oslobađamo mentalni prostor koji su zauzeli.

Isprobajte!
Ako se radi o dugovima, razbijte ih u manje celine i razmislite kojim redom i šta bi trebalo da prvo vratite. Taj prvi mali korak pomoći će vam da se vratite na mesto vozača, preuzmete kontrolu. Ako imate nekog na poslu ko vas maltretira, proučite tu osobu kao što biste proučili protivnika u borbi. Osigurajte se tako što ćete praviti beleške o ponašanju te osobe i sakupljati dokaze. Jednom kad počnete da se zauzimate za sebe smanjuje se verovatnoća da će bilo koja situacija da esklira i da vas ugrozi.

Stvorite svoje mesto
Ako nemate neko fizičko mesto na koje možete da odete osim posla i doma, to može da bude i zamišljeno mesto ili ponašanje koje vas opušta. To može da bude odlazak pod tuš koji će vam pomoći da napravite blaži prelaz od ustajanja do spremnosti za novi radni dan. Čak i nekoliko minuta pre spavanja može da bude dovoljno za prelazno vreme koje koristite samo za sebe. Tada radite nešto smirujuće, neke aktivnosti koje hrane vaše unutrašnje želje i potrebe.

Isprobajte!
Ako vas motiviše postignuće, možete da učite strani jezik putem slušalica u autu ili vozu, tramvaju i slično. Ako vam odgovara sloboda, vozite se na posao biciklom. Važno je da za početak imate podsetnike da odete na svoje mesto i bavite se sobom i svojim potrebama.

Podelite posao s drugima
Budući da nam je dostupno mnogo različitih informacija, postajemo sami sebi finansijski savetnici, putnički agenti, agenti za nekretnine, kritičari restorana i slično. Kad pokušavamo da sve radimo sami, možemo da postanemo toliko preplavljeni da se osećamo kao da se utapamo. Delegiranjem poslova ili traženjem pomoći delimo teret s drugima i oslobađamo mentalni prostor za stvari koje nas čine srećnim.

Isprobajte!
Zaposlite osobu koja će vam jednom nedeljno počistiti kuću, prepustite deo posla nekom drugom u kancelariji i tražite od porodice ili prijatelja da vam čuvaju decu barem jednom mesečno. Na taj način nećete samo osloboditi dodatno vreme, već ćete osećati da funkcionišete kao tim. Dogovarajte se sa prijatlejima oko čuvanja dece ili zamenite poslove koje ne volite s osobama koje ih vole i obrnuto. Traženjem pomoći osećaćete se povezano s drugima pa ćete donositi bolje odluke i imaćete veću jasnoću oko smera u kojem se krećete.

Izvor: Tportal
Foto: Morguefile

Pogledajte još