Vilijams stopira Šumahera

TORINO - Iako se Udruženje ekipa Formule 1 (FOTA) složilo da Mihaelu Šumaheru omogući testiranje novog Ferarijevog bolida, čini se da od toga neće biti ništa. Sedmostrukog svetskog prvaka stopira Frenk Vilijams.

Osim na treninzima uoči utrka, prema pravilima nije dopušteno testirati bolide. Zato se Šumaher, koji će u Ferariju menjati ozleđenog Felipea Masu, poslednjih dana za povratak pripremao u prošlogodišnjem modelu F2007.

Ferari je, međutim, uputio molbu ostalim ekipama da naprave iznimku i omoguće Nemcu jednodnevno testiranje novog bolida s obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj su se Italijani našli zbog Masine nesreće. Sedam ekipa se složilo, jedino se Fors Indija dosad nije izjasnila, ali veto je uložio Frenk Vilijams.

Vilijamsov veto znači da Šumaher neće smeti u novi F60 bolid pre trke, ali loša je vest za njega da ne može vežbati ni na Fijatovom simulatoru u Torinu. U ponedeljak je, naime, počela dvonendeljna pauza u Formuli 1, kad su obustavljene sve aktivnosti u tvornicama F1 momčadi.

Šumi je ipak zadovoljan, posebno zato što se Masa oporavlja vrlo dobro nakon što je zaradio prelom lobanje i ozledu levog oka pošto mu se na kvalifikacionom treningu za Veliku
nagradu Mađarske usred vožnje u glavu zabila opruga s bolida Rubensa Barikela.

Masa je danas, devet dana nakon udesa, svojim privatnim avionom sa suprugom Rafaelom i porodičnim lekarom Dinom Altmanom odleteo u rodni Brazil. Na proputovanju do Sao Paola imaće zadržavanje zbog goriva u Dakaru, glavnom gradu Senegala.

"Hvala Bogu, dobro se osećam. Imam samo oteklinu ispod levoga oka, pa jedva čekam povratak kući i nastavak rehabilitacije. Znam da sam srećan što sam živ, ali ponovo ću se trkati", rekao je on za Njuz of d Vorld pred poletanje.

Masa je, inače, uveren da bi pobedio u Mađarskoj: "To je bila moja trka. Nisam mogao verovati kad su mi rekli da je Luis Hamilton pobedio, a moj kolega Kimi Raikonen bio drugi", kazao je Masa koga je u subotu u bolnici posetio i Šumaher.

"Pričali smo tri sata i sada mi je puno lakše. Iznenađen sam Felipeovim stanjem, budući da se nesreća dogodila pre samo nedelju dana", rekao je Šumaher.

(FoNEt)
03. avgust 2009.

Pogledajte još