Zahtevi za povraćaj PDV od bebi opreme od 3. do 18. februara

U tom periodu, moći će da se podnose zahtevi za povraćaj PDV-a nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Na osnovu usklađenih dinarskih iznosa iz Zakona o PDV-u, pravo na povraćaj može se ostvariti do 71.540 dinara. Takođe, izmenjeni su limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja i staratelja.

Da bi se ostvarilo pravo na refundaciju, uslov je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe, u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za povraćaj, manji od 981.120 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja, na koju se plaća porez na imovinu manja od 23,9 miliona dinara.

Kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari povraćaj u iznosu PDV koji je sadržan u vrednosti fiskalnog računa za kupljenu hranu i opremu, a najviše do 40.880 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine starosti bebe, do 30.660 dinara.

Ukupan iznos koji se može ostvariti po osnovu refundacije PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe iznosi 71.540 dinara.

Pravo na refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, za nabavke od 1. januara 2013. godine imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od 81.760 dinara mesečno.

Uslov je i da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu manja od 23,9 miliona dinara.

Izvor: Blic
Foto: Morguefile

Pogledajte još