Kako da pravilno čuvate lekove iz svoje kućne apoteke

Ukoliko tablete koje imate u kućnoj apoteci promene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu, injekcijama ili granulama se pojave gromuljice ili zacementiran talog to je siguran znak da je preparatu istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan. Ukoliko se probije blister u kome se nalaze tablete i kapsule, najbolje je takav lek baciti. To je naročito važno za lekovite supstance koje su isparljive ili osetljive na svetlost, kao što je na primer nitroglicerin, hormoni i slično.

- Za većinu lekova propisani način čuvanja je sobna temperatura, do 25 Celzijusovih stepeni, na tamnom i suvom mestu, do roka koji je naznačen na kutiji - kaže mr farm. sc. Danica Basarić, direktor Apoteka Sombor. - Lekove, koji moraju da se čuvaju u frižideru, kao što su insulini, vakcine i slično, obavezno treba čuvati u frižideru, odvojeno od zidova komore, ali ne na ledu. Insulini koji se zamrznu nisu više delotvorni!

Nepravilno čuvanje utiče na kvalitet lekova. Većini preparata smeta svetlost, a posebno vlažnost. Temperatura viša od 25 stepeni Celzijusa, i niže od nula stepeni, takođe loše utiče na lekove. Neki medikamenti moraju da se popiju pre isteka roka koji je naznačen na pakovanju. Recimo kada se otvori bočica lingvaleta nitroglicerina sa 50 tabletica one moraju da se potroše za osam nedelja. Sve tablete koje nisu iskorišćene u ovom roku ne smeju da se koriste, jer su veoma osetljive na vlagu u vazduhu sa kojom dolaze u dodir prilikom svakog otvaranja bočice, i ta vlaga umanjuje dejstvo preostalih tableta u pakovanju.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još