Program za rano otkrivanje karcinoma u više domova zdravlja

Skrining raka dojke i grlića materice obavljaće se u 41 domu zdravlja

U toku je javni poziv Ministarstva zdravlja za prijavu projekata za realizaciju Nacionalnog programa "Srbija protiv raka", a na skrining raka dojke pozivaju se žene od 50 do 69 godina i sprovodiće se u 41 domu zdravlja. Skrining raka grlića materice sprovodiće se u 41 domu zdravlja i pozivaju se žene od 25 do 64 godine. Na skrining karcinoma debelog creva pozivaju se žene i muškarci od 50 do 74 godine, a ove godine će moći da se pregledaju u 31 domu
zdravlja.

U okviru podrške sprovođenju Nacionalnog programa onkološke zdravstvene zaštite "Srbija protiv raka", Ministarstvo zdravlja uputilo je javni poziv zdravstvenim ustanovama za prijavu projekata za realizaciju Nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Projekte mogu prijaviti sve zainteresovane zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite iz Plana mreže zdravstvenih ustanova. Prijavu projekta mogu zajednički podneti dve ili više zdravstvenih ustanova.

Kako je saopšteno, Nacionalni program "Srbija protiv raka", predstavlja odgovor na činjenicu da su jedan od najčešćih uzročnika oboljevanja i smrtnosti maligne bolesti.

Izvor: Beta

Pogledajte još