Votka napunila 149 godina, saznajte njena čudotvorna svojstva

Upravo 31. januara 1865. godine slavni hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev zaštitio je svoju slavnu doktorsku disertaciju "O kombinaciji (spoju) vode s alkoholom". Ta se disertacija čuva u njegovom muzeju na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu.

U svom radu Mendeljejev je tvrdio da je izumeo idealni recept za votku po kom razmera alkohola i vode treba biti 40:60.

Korisni saveti
O svojstvima votke i tome za šta je korisna naučnici se još uvek raspravljaju. Jedni govore da je u umerenim količinama dobra za zdravlje, dok drugi tvrde da je štetna za ljudski organizam.

Što se tiče upotrebe votke u kući, na internetu se može naći puno "korisnih" saveta.

Tako na primer ako ne možete da odlepite flaster s kože trebate uzeti vatu namočenu votkom i staviti je na nekoliko minuta na flaster. Votka otapa lepak i omekšava kožu. Nakon toga skidanje flastera više ne bi trebalo biti tako bolno.

Ako niste u mogućnosti oprati ruke votka može poslužiti kao antiseptik, još je jedan u nizu saveta koji ne uvažava činjenicu da je tek 70 postotni alkohol dezinficijens. Pritom se ne treba zaboraviti na to da votka predstavlja oštru konkurenciju sredstvima za čišćenje stakala.

Čudotvorna svojstva i porazne statistike

U slučaju peruti takođe pomaže votka. Oni koji su probali tvrde da u 100 mililitara šampona treba staviti 10 grama votke i da su rezultati zagarantovani.

Čak ni tu ne prestaju "čudotvorna" svojstva votke. Na internetu se mogu naći članci o tome da ona može poslužiti kao analgetik u slučaju glavobolje ili zubobolje.

Po svemu sudeći ispada da je votka nešto kao najbolji čovjekov prijatelj ako se pravilno koristi.

Međutim, nova studija, koja se bavila razornim učinkom votke na očekivani životni vek muškaraca u Rusiji, ne ide u prilog toj tezi.

Studija, koja je objavljena baš na votkin rođendan u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, otkrila je da 25 posto ruskih muškaraca umire pre 55. godine i to najvećim delom zbog opijanja votkom.

Foto:wiki/th1234
izvor: Index.hr

Pogledajte još