Sastanak grupe za novi Zakon o radu

Sastanak nove radne grupe u kojoj su predstavnici Vlade Srbije, dva najveća reprezentativna sindikata i Unije poslodavaca Srbije održava se u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u Beogradu

Radna grupa trebalo bi da odluči da li će se ići na izmene Zakona o radu ili pravljenje novog zakona, i da do 1. maja pripremi nacrt nove verzije zakona koji će urediti svet rada i svet kapitala.

To je dogovoreno u petak, 31. januara, na sastanku predstavnika Vlade Srbije, dva reprezentativna sindikata, SSSS-a i ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost", i Udruženja poslodavaca Srbije.

Ljajić: Zakon o radu do kraja juna

Sastanku su prisustvovali prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik SSSS-a Srbije Ljubisav Orbović, predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Kako je precizirao ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, cilj je da do 1. maja bude izrađen nacrt zakona, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava, kako bi do 30. juna zakon bio usvojen u Skupštini Srbije.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je, nakon sastanka u Vladi Srbije, izrazio nadu da će Srbija dobiti zakon o radu koji će prihvatiti i strani investitori i svi ostali kao značajno bolji zakon koji uređuje svet rada i svet kapitala.

Prvi čovek SSSS-a Ljubisav Orbović je istakao da će sindikati uzeti aktivno učesće u radu radne grupe i pokazati da su konstruktivni i da postoji mogućnost da se dođe do zajedničkog rešenja.

Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost", ocenio je da je dogovor s Vladom Srbije i poslodavcima o radu na novoj verziji Zakona o radu "vrlo, vrlo ohabrujući".

Prethodna radna grupa je, bez učešća reprezentativnih sindikata, pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu koji je bio u javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara.

Predloženim izmenama Zakona o radu nisu bili zadovoljni skoro svi sindikati u Srbiji, pa je 20. januara na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i prvog protpredsednika Aleksandara Vučića s predstavnicima reprezentativih sindikata i Unije poslodvaca odlučeno da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva.

Sindikati su 23. januara organizovali u preduzećima i ustanovama u Srbiji jednosatni štrajk kao upozorenje da se ubuduće nijedan zakon koji se odnosi na uslove rada i prava radnika ne može menjati bez dogovora s njima.

Dačić je delegaciji sindikata koji su Beogradu 24. januara organizovali protest obećao da će Socijalno-ekonomski savet ponovo razmatrati i izmene zakona o stečaju i privatizaciji, iako su predlozi tih zakona već u skupštinskoj proceduri.

Izmene zakona o radu, stečaju i privatizaciji, kako je ranije najavljivano, trebalo je da budu usvojene najkasnije do kraja januara ove godine.

"Sloga": Nikolić da raspusti radnu grupu

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozvali su predsednika Srbije Tomislava Nikolića da zatraži opoziv odluke o formiranju Radne grupe za izradu nove verzije zakona o radu.

Kako se navodi u saopštenju, "Sloga" poziva predsednika Srbije Tomislava Nikolića da kao u ovom trenutku jedini državni nosilac vlasti s punim mandatom i legitimitetom, "pozove svog stranačkog kolegu Aleksandra Vučića i njegovog koalicionog partnera Rasima Ljajića da opozovu odluku" o formiranju te radne grupe.

Taj nereprezentivni sindikat je ocenio da je neprihvatiljva i neustavna odluka da 3. februara počne s radom nova radna grupa za izradu zakona o radu, jer je "doneta u uskom krugu petoro ljudi i kada je Vlada Srbije u ostavci i tehničkom mandatu".

Odlukom o početku rada nove radne grupe za zakon o radu, prema "Slogi", "socijalni dijalog stavljen je direktno u funkciju izborne kampanje Srpske napredne stranke (SNS) i Sodijaldemokratske partije Srbije (SDPS)".

Izvor: Beta
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još