Preskakanje doručka uzrokuje metabolički sindrom

Mlade osobe koje preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 odsto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog sindroma, što je zajednički naziv za dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost.

Metabolički sindrom

Medicinski termin za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti je metabolički sindrom, stanje koje može da uzrokuje povećan rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih tegoba u vezi sa krvnim sudovima. Svako od tih stanja pojedinačno potencijalno može da ošteti krvne sudove kod obolelog, dok je kombinacija sva tri stanja posebno opasna.

Mali ili nikakav doručak u tinejdžerskim danima može znatno da utiče na zdravlje i 30 godina kasnije.

Švedski naučnici su otkrili da osobe koje mrljavo doručkuju tokom adolescencije pokazuju više znakova metaboličkog sindroma 27 godina kasnije, u poređenju sa onima koji su jeli sadržajniji doručak, piše Dejli mejl.

Studenti Univerziteta „Ume“, 1981. godine su ispunjavali upitnik o tome šta jedu za doručak, a posle 27 godina, 2008. godine, išli su na lekarski pregled, jer su stručnjaci specifično tražili znake metaboličkog sindroma i bolesti koje mogu da se dovedu u vezu sa njim.

Istraživanje je pokazalo da su oni, koji su kao mladi odbijali doručak ili su ujutro jeli vrlo skromno, posle 27 godina imali čak 68 odsto veću sklonost ka metaboličkom sindromu.

(old_image)

Naučnici su na početku studije takođe uzeli u obzir i niz socioekonomskih faktora i životnih navika adolescenata i zaključili su da je doručak bio najsnažniji faktor rizika.

Rezultate podupiru prethodna otkrića stručnjaka Univerziteta u Tel Avivu da unošenje više kalorija u jutarnjim satima nego kasnije tokom dana, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti.

Obilniji doručak, takođe, pomaže i kod mršavljenja, što pokazuje izraelska studija. Oni koji su jeli obilniji doručak, a manji ručak i večeru, u proseku su gubili 8,5 kilograma, dok su oni koji su najviše kalorija unosili na kraju dana izgubili tek 3,5 kilograma.

Izvor: RTS

Pogledajte još