Kuhinjski horoskop: Šta zvezde kažu, kakvi ste na tom području?

Ovan
To je kapacitet! Ni sitnije žene, ni punije sudopere! Za dva dana kuvanja i hranjenja uže porodice i pozivanja na ručkove svih ostalih upotrebila je svaku šerpu, lonac, tiganj, pleh, tanjir, čašu, kašiku, viljušku, nož. I naravno da sad ide brzi voz. Časkom ona to, uz osmeh, sa keceljom i rukavicama, ćaskajući usput. Jer, ili je pozvala drugarice, pa dok one gustiraju kaficu, ona i ne primeti koliki je posao završila, ili drži telefon ramenom i na svakih pet minuta promeni uvo. I rame. Posle će već neko da je izmasira.

Bik
Danas jedemo mohikanske portosurabaske garnirane sa španskim roleritama, u sosu od gvakamole. I terzijanska salata. A najfora je u tome što se mohikanske štagod služe u tepsiji u kojoj su se zapekle i jedu se rukama. Terzijanska salata se služi u velikoj plastičnoj činiji i nabada se štapićima za ražnjiće. Znači, svi jedemo iz jedne tepsije i iz jedne činije. Svakome salveta. Sutra ćemo pitu od morskih plodova u tortilji. Tortilja u salvetu, pa u ruke. Znači, danas i sutra, perem činiju za salatu i tepsiju dva puta. Štapiće i salvete bacam. Prijatno!

Blizanci
Pošto je svaki obrok avantura, puna kristalnih čaša, krigli, čašica, dubokih i plitkih tanjira, ovala i činija, za koju ne znaju kuda će ih odvesti, ali sa uživanjem očekuju vrhunski doživljaj, oni će prati sudove odmah posle upotrebe. Sa uživanjem će obrisati i odložiti svaku čašu, naslađujući se sećanjem na užitak koji im je pružila, očekujući skori susret ponovo. Energično će istrljati escajg, i ne primetivši da su, spremajući samo za sebe, upotrebili bar po dve kašike, dve viljuške, dva noža, dve kašičice i dve viljuščice.

Rak
Posle jela, a to znači posle sat vremena temeljne konzumacije svega po redu, jer zna se šta sve mora da sadrži dobar, zdrav, ukusan, hranljiv i kvalitetan obrok – od supice do deserta, dakle posle jela će zahtevati od svih (Rak ne jede sam) da još sat vremena provedu za stolom evocirajući uspomene na razne gastronomske izazove, kroz koje su zajedno prošli. A voleće da se sete i da su ovaj komplet dubokih tanjira dobili za svadbu od kuma Mice i udade se ona i ode za Ameriku, šta ti je život… A te čaše smo kupili da proslavimo prvu sliku sa ultrazvuka, kad si ti Mišo bio zrnce pasulja u maminom stomaku, sunce moje, koliki si momak postao, kad ćeš Milicu da pozoveš da ruča sa nama, što kriješ tu curicu, baš je fina?!

Pašće mrak dok dođe na red pažljivo pranje svake posude koja ima emotivnu vrednost. Ako nešto razbije, presešće vam sto narednih ručkova, jer ćete morati zajedno da oplakujete plavu činiju, sa ekskurzije u drugoj godini, iz Italije, jao, koliko sam je dugo čuvala i sad sam je razbila, neću nikad više takvu činiju da imam, šta ćeš, sve ima rok trajanja, šta ti je život…

Lav
Samo najfinije, najkvalitetnije i najmodernije posuđe je dovoljno dobro za hranu koju ja serviram.

Samo vi uživajte, ali budite svesni ko je tu hranu vrhunski pripremio i savršeno servirao i da je sve što vidite i okusite za ovim stolom klasična umetnost. Ili moderna umetnost. Ili postmoderna.

Čime već želi da vas fascinira danas.

Nemojte se nuditi da operete sudove, pogledaće vas kao da zna nešto što vi ne znate i poređaće ih u mašinu za sudove A kategorije, što štedi struju, koju je kupila za keš, od para koje je lično zaradila. To je njen sto, njena hrana, njeno posuđe i njena mašina. A i vi ste njeni.

Devica
Ona će prirediti sve carski i perfektno. A posle će vas podsetiti da je danas vaš red da perete sudove. Zatim će vas podsetiti da uzmete svoje rukavice za sudove, a ne njene, vaše su zelene, njene su žute.

Podsetiće vas i da zavrnete slavinu dok sapunjate sudove, da ne potrošite previše tople vode, jer je planirala da opere kosu, a bojler će ponovo uključiti tek u 11. A dotle mora da bude u krevetu, jer sutra ima naporan dan i rano ustaje i mora da se naspava. Podsetiće vas i da komade koji su se sakupili u sudoperi prvo ubacite u kesu, koju ćete vezati, pa tek onda baciti u kesu koja je u kanti za đubre na terasi. I zamoliće vas da na kraju obrišete sudoperu mokrom, pa zatim suvom krpom, jer je baš nerviraju one fleke od vode. Voda ima puno kamenca, zato pijete filtriranu, a kad smo kod toga, podsetiće vas i da napunite filter bokal, koji stoji na radnoj površini pored sudopere.

Vaga

Danas perem samo čaše. Ili možda samo tanjire. Ne znam, videću kad počnem, samo prvo da odgovorim na mejlove dok jednim okom gledam “Grey's Anatomy”, gledala sam ovu epizodu tri puta, ne, ovo je treći put, ali opet mi idu suze na ovu scenu. Sve su doktorske serije bile dobre, mada možda je “Chicago hope” bila najbolja. Ili je “Grace Anatomy” ipak bolja, ima više upečatljivih likova. Jao, pa sad idu vezano dve epizode! Valjda zato što repriziraju. Ništa, opraću ipak onu tepsiju dok idu reklame. Čaše ću sutra. Ili možda tanjire, videću.

Škorpija
Svašta, valjda ima ko da pere sudove! Zna se šta je moj posao. Da nadograđujem nokte i da isprobavam nove oblike na zoni depilacije. Hmmm, koji seksi veš večeras da obučem? A uz ovu ružičastu čipku idu one lisice postavljene roze krznićem. Mislim da je zečije. Jadan zeko šta ti bi, što ne možeš skočiti, lalalalaa…

Strelac

Podgrejem u mikrotalasnoj u originalnoj ambalaži. Posle dodam salvete. A posle sve bacim u kantu. Tako! Imam ja pametnija posla. Da dostignem svoje ciljeve. Život ne može da čeka! Jer imam samo sada! Jedem usput. Sudove ne koristim.

Jarac
Pogledaj pod “Devica”. A onda dupliraj. Ako pereš sudove pod Jarčevim nadzorom, ima da vežbaš dok ne naučiš svako pravilo, a kad dostigneš savršenstvo, ukazaće ti da se neekonomično krećeš po kuhinji i da trošiš energiju i naprežeš kičmu praveći suvišne pokrete, jer to se vidiš, radi iz zgloba, ovako, a ovde se okreneš iz struka, a ne iz vrata i ramena i samo pružiš ruku. Probaj ponovo, vidiš, to je ujedno vežba za istezanje, ma pranje sudova je joga, za praktičnog posvećenika.

Vodolija
Dok riba lonac iz koga je morala da prospe nepojedenu čorbicu, razmišlja o gladnoj deci u Africi. Uh, kako bi volela da može nešto da uradi! Mogla bi sutra da se seti da napravi sendviče od onoga što je preostalo od materijala za picu, pa da ponese kad ujutru krene iz kuće, da da onim cigančićima što je svakog jutra saleću kod Maxija.

Kad pređe na pranje tanjira, razmišlja o napuštenim životinjama, što će je odvesti do razmišljanja o napuštenoj deci i do ideje da možda usvoji neko, ili da uzme dvoje, troje kao staratelj.

Sudovi će blistati, a zora će je zateći u mislima…

Ribe
Posle romantične večere uz sveće, ostaviće sudove da čekaju. Romantika je važnija. Sveće dogorevaju, strasti se raspiruju… U polumraku, sva su čuda moguća. Sutra će prati sudove i uraditi sve ostalo, poput Pepeljuge, koja će se uveče opet pretvoriti u princezu. Uz romantičnu večeru, jer to je jedini obrok za Ribe.

Kakav je to život, uostalom, ako pranje sudova nije deo mašte?

Izvor: Ženski kutak

Pogledajte još