Namirnice koje izbeljuju zube bolje no bilo koji preparat

Bakterije u ustima obožavaju da se hrane slatkišima, a fermentacija slatkih stvari u kiselinu koja izjeda zubnu gleđ dovodi od kvarenja zuba i nastanka ružnih mrlja.

Namirnice prepune skroba takođe deluju na sličan način, jer enzimi u pljuvački razgrađuju skrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere. Međutim, umesto pranja zuba nakon svakog obroka kako biste izbegli kvarenje i oštećenje zubne gleđi, posegnite za određenim namirnicama koje stvarno čine čuda za zube i daju belji i lepši osmeh.

Šargarepa
Čvrsta i hrskava hrana poput sirove šargarepe nateraće vas da više žvaćete nego što biste žvakali da jedete mekšu hranu, a upravo je to dobra stvar. Naime, žvakanje stimuliše proizvodnju pljuvačke koja neutralizuje kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti gleđ.

Karfiol
Slično kao i šargarepa, ovo povrće takođe ima funkciju kojom štiti zubnu gleđ kada se jede sirov. Osim toga karfiol, kao srodno povrće poput brokolija, kupusa i kelja sadrži glukosinolate – spoj sumpora i azota koji smanjuju šansu obolevanja od tumora usta i probavnog sistema.

Sir
Tokom godina kiselina polako ali sigurno nagriza zubnu gleđ. No kalcijum i fosfor, minerali koje sadrži sir i tofu sprečavaju propadanje zuba. Korisno je redovno unositi ove minerale jer obnavljaju zubnu gleđ.

Losos
Losos je odličan izvor fosfora koji jača zubnu gleđ pa tako u svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala. Čista i neoštećena gleđ zuba čini zdravijim i beljim jer sprečava da se tamna dentina u središtu zuba vidi. Osim toga, masna riba takođe je odličan izvor vitamina D te podstiče apsorpciju kalcijuma.

Spanać
Naravno, prilično je nezgodno kada komadići spanaća zapnu među zube, ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće poput spanaća, salate i blitve jedan je od najboljih izvora magnezijuma koji je presudan za zdravu zubnu gleđ. Pola šoljice tog povrća sadri čak 78 mg magnezijuma.

Jabuke
Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju "pranja" zubnog plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana, a na primer banane, pomorandže i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvetliti boju zuba i apsorbovati površinske mrlje.

Jagode
Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji, činjenica je da askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbeljivanja. Jagode su takođe prepune polifenola koji sprečavaju nastanak i razvoj bakterija. No nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba oprati zube.

Izvor: B92

Pogledajte još