Verovali ili ne: Prvi programer na svetu je bila žena i to u 19. veku

Foto: Wikipedia

Ejda je živela u 19. veku i jedna je od najzanimljivijih i najslikovitijih ličnosti u istoriji informatike. Ogasta Ejda Bajron je rođena 10. decembra 1815. u Londonu. Bila je ćerka britanskog pesnika lorda Bajrona i En Izabel Milbank, tj. ledi Bajron.

Beleške je označavala slovima od A do G. U poslednjoj, G belešci, Ejda opisuje algoritam za analitičku mašinu za izračunavanje Bernulijevih brojeva. Smatra se da je to prvi algoritam ikada sačinjen sa idejom da se primeni na računaru, i iz ovog razloga ona se može smatrati prvim računarskim programerom.

Koncentrisala se na ono što bismo mogli danas nazvati „softverskim“ aplikacijama za analitičku mašinu. Ejdi je bilo dvadeset devet godina kada je njeno delo objavljeno i kada je rodila treće dete.

Ejda Lavlejs je prešla granicu stereotipne uloge žene i bila je jedan od pionira u istraživanju računara i programiranju. Iako je njen život bio kratak, i živela je pre sto pedeset godina, naslutila je većinu od onoga što se danas smatra modernim računarstvom.

Pogledajte još