Hrvati prodaju Prevlaku?

"Dubrovački vjesnik" je objavio da bi Park Prevlaka trebalo pre svega da bude 'dokaz' da se Hrvatska neće odreći tog poluostrva u korist susedne Crne Gore.

Za sada je nejasno da li Hrvatska prodaje i zemlju na Prevlaci ili samo preduzeće koje gazduje tom zemljom.

Crna Gora i Hrvatska duže od dve decenije nisu rešile vlasništvo oko teritorije poluostrva Prevlaka, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Protokol o privremenom režimu razgraničenja Hrvatske i Crne Gore na Prevlaci, koji je još krajem 2002. godine potpisan na desetogodišnje razdoblje, istekao je .

Načelnik opštine Konavle Luka Korda izjavio je hrvatskim medijima da je odluka države o prodaji udela u društvu Park Prevlaka i ''više nego smiješna''.

"Kome će prodati? Ima li ijedna budala koja bi to kupila? Društvo Park Prevlaka osnovano je s ciljem zaštite toga prostora. Strašno će se obogatiti onaj ko se odluči otkupiti udio države. Doduše, imalo bi smisla tek kad bi država odlučila prodati svoju zemlju na Prevlaci", smatra Korda.

Član skupštinskog Odbora za evropske integracije iz crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, kaže za "Novosti" da ga ta "prodaja" nije iznenadila, jer je, po njemu, Prevlaka deo hrvatske teritorije.

"Pitanje granice sa Hrvatskom na Prevlaci nije aktuelizovano na vreme, jer crnogorska vlast ne vodi računa o interesima naše države, već samo balansira na unutrašnjim konstruisanim podelama i manipulacima kojima se štite privatni interesi", smatra Vasiljević.

On je rekao da međunarodna arbitraža, zbog specifičnosti položaja rta Ošro i same Prevlake, može u najboljem slučaju da utvrdi demilitarizovanu zonu kao konačno rešenje.

Izvor: Blic
Foto: Wikipedia - Sipuljac

Pogledajte još